Klämring som släppt
Klämringen är en liten vit plastring som sitter i övre delen av golvbrunnen och klämmer fast golvmattan mot brunnens kant. Om klämringen lossnar eller golvmattan släpper från klämringen i golvbrunnen har man säkerligen fått en vattenskada. En sådan skada är nödvändig att åtgärda så snart som möjligt. Vid fördröjd åtgärd kan vatten tränga långt ner i betongen.
Golv/väggmatta som släppt
Knackar man på mattan ska ett fast ljud klinga om den är ordentligt fast i golvet/väggen. Om den släppt hörs ett ihåligt ljud. Om golv/väggmattan börjat släppa finns det en tendens att golv/väggmattan kontinuerligt kommer att släppa allt mer från golvet/väggen. Detta är början på en vattenskada.
Hål i våtutrymmets ytskikt
Hål i ytskikt ska alltid tätas med silikon för att undvika att vatten tränger in bakom tätskiktet eller in i bakomliggande vägg/golvdelar.
Rörgenomföringar
Det mest utsatta stället i vägg/golv är rörgenomföringar, till exempel för duschblandare.
Dessa är ofta försedda med en täckbricka som t.ex. kan vara gängad på fästet till blandaren. Undersök om rörgenomföringar i väggen bakom badkar eller i duschplats är tätade. Ruska försiktigt på armaturen för att känna om de sitter ordenligt fast. Tänk på att silikontätningar åldras och börjar spricka.
Kakel och klinkers
Bakom kakel och klinker ska tätskiktet finnas och ingen annanstans. Läcker tätskikten kommer fukt att sprida sig i golv- och väggkonstruktionen.
Om det finns brister till exempel ett läckage vid golvbrunnen brukar det märkas i taket hos grannen under. Om tätskikten är dåliga i våtrummets golvvinklar kan också missfärgning, tapet- eller putsskador uppstå i angränsande rum.
Toalettstol
Vatten kan tränga in i toalettstolens infästning och orsaka vattenskador. Se till att toalettstolen är tätad mot golvet.
Vattenblandare
Vi har ett system där det hela tiden cirkulerar varmvatten i en separat ledning och på så sätt får vi varmt vatten ganska snabbt när vi spolar efter långt uppehåll.
För att ej spola i onödan ha för regel att spola högst 30 sekunder.
Avstängningsventiler
Våra lägenheter är utrustade med avstängningsventiler för vatten. Det är viktigt att man motionerar dessa med jämna mellanrum (1/2-1 år mellan tillfällena) så att ventilen inte fastnar. Man gör det lämpligen genom att öppna och stänga ventilen några gånger.
I handdukstorken cirkulerar varmvatten. Kontakta styrelsen om det finns läckage.
Inspektionsluckor
I de flesta lägenheterna finns en inspektionslucka i tvättrum och gästtoaletten. Luckan bör öppnas med jämna mellanrum (1/2-1 år mellan tillfällena). Kontrollera att det ej finns ohyra eller läckage ur kranar. Luckan kan med fördel tejpas igen med breda tejpremsor efter inspektion för att undvika intrång av skadeinsekter.
Skulle vatten/fukt eller olägenheter påträffas måste man kontakta styrelsen.
Skvallerplåt & fuktlarm
Den vanligaste vattenskadan i kök kommer sig av läckande diskmaskiner. Under golvdiskmaskiner bör man ha en s.k skvallerplåt som leder fram vatten så att läckage blir synliga.
Även under kyl och frys är det bra att ha en skvallerplåt.
I varje lägenhet skall det vara ett fuktlarm installerat, även om man inte har diskmaskin, som larmar om det är fukt under diskbänken. Fuktlarm delades ut i mars, 2017.