Frisk luft inomhus - vädra energismart

09 november 2022 Frisk luft inomhus – så vädrar du energismart

 

Även under årets svalare årstider kan det vara skönt att släppa in frisk luft i rum och lokaler. Men tänk på att vädra smart! Mycket energi går åt att värma upp rum och fastigheter. Hjälp oss att inte elda för kråkorna.

Varför vädrar du?

Först och främst är det bra att ställa sig frågan: varför vädrar jag? Om du vädrar för att det är för varmt i rummet är det bättre att du ställer ner värmen. Kanske är det fel på dina termostater som inte kompenserar för till exempel värme från personer och elektriska apparater?

Vädrar du för att luften känns unken och att syret är slut? Då är det läge att fundera över om ventilationen fungerar som den ska.

Om du ändå vädrar så vädra klokt. Här berättar vi hur du vädrar effektivt.

Så vädrar du smart

  • Vädra snabbt och intensivt, gärna med tvärdrag. Öppna fönstret helt och släpp in en stor mängd frisk uteluft. Stäng efter en kort stund så att inte möbler och väggar/byggnad hinner kylas ner.
  • Vädringen blir effektivare då det mesta av rummets luftvolym byts ut på kort tid. Du kommer förmodligen att märka att inneluften känns betydligt friskare efter en snabb vädring.
  • Fördelen med en snabb vädring är att elementens termostater inte hinner reagera.

Undvik fönster på glänt

Brukar du har fönster eller dörrar på glänt för att luften inne ska kännas friskare och fräschare? Du känner kanske att ditt inneklimat är bättre men ur energisynpunkt innebär det nästa alltid en stor värmeförlust.

Nackdelen med att vädra på det sättet är att radiatorer/element och termostater kan reagera med att skicka fram mer värme från värmesystemet. Det ger en extra värmeförlust. Den kalla luften som kommer in ska ju också värmas upp.

Glöm inte att stänga fönstret

En annan fördel med en snabb och intensiv vädring är att du inte riskerar att glömma att stänga fönstret efter dig. På så sätt minskar du risken för inbrott samt risken för fallolyckor i lokaler där barn vistas.”