Vid oro för våld och av omtanke ber vi dig att:
1. Knacka på hos grannen.
Om du känner dig trygg, stå kvar, fråga om allt är okej och beskriv vad du hört och oron du känner. Känns det otryggt, knacka på och gå därifrån. Att knacka på kan avleda eller avbryta och därför spela en (livs)-avgörande roll.
2. Vid behov – hämta hjälp av andra!
Ta hjälp av grannar, det ökar tryggheten och tillsammans kan ni uttrycka era farhågor och förmedla omtanke: ”Vi hörde”. ”Vi blev oroliga. Vi önskar hjälpa till"
3. Ring polisen.
Ring alltid polisen när situationen känns akut eller hotfull. Att ringa polisen kan vara det första du gör. Det är dock viktigt att du också gör något för att stoppa våldet under tiden som det pågår. Det kan ta lång tid för polisen att komma och under tiden är ditt och grannars agerande det som kan vara skillnaden på liv och död.
Läs mer på https://huskurage.se/
Se även nedan filer för mer information.
Viktiga kontaktuppgifter
Polisen tar emot polisanmälan på 114 14. Vid akuta eller hotfulla situationer, ring istället 112.
Socialtjänsten ska du vända dig till om du är orolig att barn far illa och därför vill göra en orosanmälan. Du kan också vända dig till socialtjänsten om du själv är ung och utsatt eller lever i hem med missbruk och psykisk ohälsa. Se mer information på Uppsala kommuns hemsida:
Anmäl misstanke om att barn och unga far illa - Uppsala kommun
Eller ring 018-727 52 30. Efter kontorstid kontakta socialjouren: 018–15 00 00.
Uppsala Kvinnojour nås på 018-10 10 49
BRIS (Barnens rätt i samhället) kan hjälpa dig som är under 18 år och som mår dåligt eller blir utsatt för något, men även vuxna som är oroliga för ett barn. Som barn och ung når du BRIS på nummer 116 111 och som vuxen 077-150 50 50.
1000 Möjligheter ger stöd och behandling till unga utsatta för våld genom stödsamtal, chatt eller gruppsamtal. Se mer information på deras hemsida:
Hjälp & stöd — Stiftelsen 1000 Möjligheter https://1000mojligheter.se/
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit du som har utsatts för våld och hot kan ringa. Du kan också ringa hit om du är orolig för att någon annan utsätts. Kvinnofridslinjen nås på 020-50 50 50
Jourhavande präst lyssnar på dig, och det som sägs stannar mellan er. Ring 112 och be om att få bli kopplad till jourhavande präst.
Preventell (hjälplinjen vid oönskad sexualitet) är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som känner oro för tankar och handlingar eller rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventell nås på 020-66 77 88.
Se även bifogade filer