Återkoppling från beslut på årsstämman 2024

03 juli 2024 Återrapportering från styrelsen med anledning av uppdrag från årsstämman 2024

Hejsan.

Styrelsen fick i uppdrag av årsstämman i juni (se §24 i stämmoprotokollet, där det står: "Styrelsen ska öppna en dialog med Upplands Boservice för att utveckla möjligheterna att erhålla ROT avdrag när medlem anlitar företaget.").

Styrelsens ordförande har haft ett möte med HSB's affärsområdeschef fastighetsservice, Jonas Ernäs. Vid mötet redogjordes för de synpunkter som ventilerades på årsstämman, som kan sammanfattas till två huvudpunkter;
Att få ROT-avdrag även på mindre fakturerade belopp, samt att få bättre priser då medlemmar anlitar HSB Boservice för arbeten i egen bostad i Fasanen.

Jonas tackade för återkopplingen och vi diskuterade saken och kom fram till följande.

1. Minsta tid som HSB Boservice hanterar ROT-avdrag på fakturan är två timmars debiterbart arbete. Att de inte hanterar mindre arbeten med ROT-avdrag bottnar i att kostnaden för att administrera småarbeten mot Skatteverket och i deras interna affärssystem äter upp den vinst man totalt sett gör på dessa mindre tjänster. Arbeten kortare än två timmar kan t.ex. vara hjälp med att skruva upp skåp, gardinstänger eller montera en ny köksblandare. Jonas rekommenderar därför medlemmar att vid sådana arbeten anlita mindre hantverksfirmor eller t.ex. Veteranpoolen.

2. Bättre priser för medlemmar. Jonas berättade att HSB Boservice inte erbjuder rabatter för enskilda medlemmar i föreningar där HSB Boservice har fastighetsförvaltningen. Det finns ingen sådan naturlig koppling, utan HSB debiterar timmar baserat på arbetets omfattning. HSB Boservice är stora som organisation, vilket för Fasanen har många fördelar när det kommer till fastighetsförvaltningen. HSB har overheadkostnader som småföretag (hantverkare som kör eget AB) inte har, inom t.ex. IT, ekonomisk administration, hyror, bilar, kundtjänst osv. Åter rekommenderar Jonas (och styrelsen) att det är fritt fram för alla medlemmar att anlita valfri hantverkare för arbeten i egen bostad. Bara för att föreningen har HSB Boservice som partner är man som medlem inte tvungen att anlita dem för egna arbeten. Det enda man ska vara försiktig med är det som i det nya stadgarna finns att läsa under §37.
"§ 37 Ingrepp i lägenhet Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar; 1. ingrepp i en bärande konstruktion, 2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, 3. installation eller ändring av anordning för ventilation, 4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller 5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten."

Det betyder i klartext att om ni anlitar en hantverkare som ska utföra arbete som berör något eller några av de saker som §37 anger, måste ni som medlem ha ett godkännande från styrelsen innan arbetet påbörjas. Det är ditt ansvar som medlem att ett godkännande ges från styrelsen, så var ute i god tid om du har sådana planer.

Därmed har styrelsen utfört det som framfördes och beslutades på årsstämman och i detta meddelande redogjort för utfallet av diskussionen med HSB.

Ha en fortsatt bra sommar, hälsar

hela styrelsen, genom
Johan Öberg
Ordförande