Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen bör ligga mellan 20 och 23 grader. Temperaturen får dock inte långvarigt vara lägre än 18 grader. I snitt har därför föreningen beslutat att temperaturen ska vara 20 grader. Varje grads ökning av inomhustemperaturen ger en ökning av energiförbrukningen med cirka 5 procent vilket i sin tur bidrar till en negativ klimatpåverkan, ökade kostnader och ökade avgifter för oss boende.
Flera fastigheter är anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet. Det kan dröja ett tag innan det varma vattnet når dina element om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet. Det kan därför vara bra att ha lite tålamod vid väderomslag. Det varma vattnet är på väg till dig.
I våra bostadsrätter har vi vattenburen värme, vilket betyder att vi har element fyllda med vatten som cirkulerar. Ett element ska vara varmare upptill och svalare nedtill.
Det är inte säkert att ditt element alltid är varmt. Termostaten är elementets ”hjärna” och mäter när rummet når rätt temperatur och stängs då av. Elementet kan alltså vara kallt när det är 20 grader i rummet.
Du mäter med en vanlig termometer, mitt i rummet och en meter över golv.
Visar det sig att inomhustemperaturen långvarigt är lägre än 20 grader, kan du först kontrollera hur du har möblerat vid elementen. Det är viktigt att du inte täcker för termostat och element med möbler, gardiner, eller elementskydd, för då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt. Möbler framför elementet kan också hindra värmen att sprida sig i rummet.
Föreningens värmesystem består av fyra delar. Försörjningssystemet som försörjer våra byggnader med värme är ett externt system och kommer från kommunens fjärrvärme. Anpassningssystemet som sitter i servicehusen och styr den tillförda värmeeffekten så att den motsvarar det varierande värmebehovet. Distributionssystemet som utgörs av ett ettrörssystem med rörkretsar som transporterar runt värmen med cirkulerande vatten. Sista delen av systemet är Värmeavgivarsystemet som består av radiatorer (element) och som avger värmen i lägenheterna.
Föreningens hela värmesystem är injusterat. Det innebär att det vattenflöde som ska kunna ta sig runt till alla radiatorer i vårt värmesystem är beräknat och intrimmat. För att säkerställa att vattenflödet når hela vägen till den bortersta lägenheten är tryck, flöde och stamventiler inmätta och justerade. Vid elementen har ventilen justerats för att släppa in rätt mängd vatten för att elementet ska ge den värmeeffekt som det är dimensionerat för. Inställningarna baseras på både teoretiska beräkningar och på faktiska uppmätningar på plats. Flera kontrollmätningar har gjorts på tryck, flöde i varje stam och på temperatur i lägenheterna.
Då föreningen har ett ettrörssystem kan förändringar eller fel på cirkulationen påverka flera lägenheter varför vi ibland måste felsöka i flera lägenheter för att hitta ett fel.
Det finns några saker du själv kan göra för att påverka temperaturen i din lägenhet, så börja med att gå igenom dessa punkter:
Bakom elementen i sovrum och vardagsrum sitter Easy-Vent ROT modell Flexi. Det är ett ventilationsdon som ger lägenheten ren och förvärmd friskluft. I varje luftdon finns ett filter som förhindrar att pollen och föroreningar tar sig in med friskluften. För att säkerställa en god luftkvalitet, rätt mängd friskluft och att värmen cirkulerar, ska detta filter bytas vartannat år.
Då en ändring kan få följdverkningar i flera lägenheter så måste man ha styrelsens godkännande för alla ändringar i systemet. Ta kontakt med föreningens förvaltare om du önskar göra några förändringar av värmesystemet.
Innan du gör någon åtgärd ska du börja med att ställa dig följande frågor:
Har du efter egen mätning mitt i rummet en meter över golvet långvarigt uppmätt lägre temperaturer än 20 grader?
Om du svarar ja på någon av frågorna kan du behöva lufta dina element.
Att lufta elementen är enkelt, enklare än vad man kan tro innan man har provat. Det handlar helt enkelt om att släppa ut luft från elementen. Luft som hindrar det varma vattnet från att sprida sin värme.
Du luftar elementen med en elementnyckel. Luftningsventilerna ser lite olika ut, men det finns elementnycklar som fungerar till flera olika typer av luftningsventiler. Det handlar alltså om att hitta rätt elementnyckel, som passar till ditt element. Elementnycklar finns att köpa på byggvaruhuset.
Så luftar du dina element:
Du kan behöva upprepa processen några gånger, då det kan ta flera veckor innan du har blivit av med all luft.