Nyhetsbrev december

03 december 2023

Hej,

Snart är 2023 till ända och ännu ett turbulent år, milt uttryckt. Brf Hamnen har dock stått pall och vi står stabilt inför framtiden trots inflation och kraftigt stigande priser. Vi kommer dock inte undan helt och ett par av våra största kostnader ökar dramatiskt 2024. Fjärrvärmen ökar med 17% och vatten och avlopp 28%. Utöver det går en rad andra utgifter upp i varierande grad. Som bekant har räntan stigit även fast vi nu kan skönja ett stopp och en stabilisering under 2024 och förhoppningsvis en resa neråt andra halvan 2024. Vår ekonomi är god men vi går inte oberörda ur detta och styrelsen har därför beslutat höja avgifterna med 2% 2024. Utöver det justeras varmvattnet med 17% från första januari 2024. Elpriset lämnas som det är eftersom kommunicerad skattehöjning endast påverkar föreningen marginellt med sitt fasta avtal. Vi avslutar året med en extraamortering om 2 500 000 kr och ökar även på amorteringen 2024 och framåt med 125 000 kr/månad vilket ungefär motsvarar den löpande överlikviditeten vi har på månadsbasis. Med ovan som grund godkändes budgeten för 2024 vid styrelsen sista möte 28 november. Till det har styrelsen lagt en första 5-årsprognos för att bättre planera inför kommande år och ligga före eventuella överraskningar. Vi anser oss ha bra kontroll men vi räknar ändå med fortsatta avgiftshöjningar, dock i små steg likt det vi gör för 2024.

Föreningen har under året fått tillbaka 340 000 kr i elstöd från staten. Styrelsen beslutade redan i våras att dessa pengar ska tillfalla föreningen och inte betalas ut till medlemmarna.

Som ni säkert noterat har vi en ny hyresgäst i en av våra lokaler på Skyttelgatan. Hon sysslar primärt med utbildning i att baka hälsosamma bakverk men har också försäljning av densamma. Se S-Foodies Hälsokonditori (sfoodies.se) för mer info.

5-års besiktningen fortskrider och samtliga kommentarer är nu insamlade. Till det adderas det som inte utfördes efter 2-års besiktningen. Väl gjort kommer ett antal återkommande fel lyftas fram och ett antal lägenheter besökas av styrelsen och byggkonsult för att få en oberoende kommentar om felet. Drag i fönster och matos från ventilation är återkommande fel som bla. kommer att adresseras.

Fler och fler medlemmar köper elbil och styrelsen tog tidigt ett beslut att ligga före med att kunna erbjuda laddning till alla som önskar laddplats. Av det skälet har styrelsen beslutat om en ny expansion om 32 laddboxar som kommer att installeras efter nyår då vi även återkommer med mer detaljerad information. Föreningen är sedan i november beviljat stöd som gör att staten skjuter till 50% av kostnaden. Nettoinvesteringen blir ca 325 000kr.

Nu är det snart Jul och det vintriga vädret gör det mysigt att kura ihop sig i mörkret och tända ljusen. Men kom ihåg att de flesta bränderna i privata hem sker så här års så glöm inte att släcka och tänk på att testa brandvarnaren. När granen så småningom ska kastas ut måste den tas till återvinningen. Den får inte hamna i våra soprum eftersom granar inte hanteras av sophämtningen.

Till sist vill vi önska alla en riktigt God Jul & gott nytt år.

Med vänlig hälsning,
Styrelsen i Brf Hamnen

Skyttelns förskola, Informationsbrev december 2023

Till nyhetslistan