Hej,
Vi närmar oss slutet på ett återigen turbulent år med fortsatt osäkerhet i vår omvärld. Mycket positivt dock att inflationen är kraftigt ner och att Riksbanken fått fart på räntesänkningarna. Det sistnämnda med en positiv effekt på föreningens ekonomi kommande år. Trots detta har Styrelsen beslutat om en avgiftshöjning från första januari på 2% för att framförallt parera inflationen senaste 2–3 åren. Trots avgiftshöjningar har vi i praktiken sänkt avgiften eftersom vi inte fullt ut har behövt kompensera för alla kostnadsökningar. Vidare har Vattenfall meddelat en 9,5% prishöjning på varmvatten/värme samt elnätsavgiften. Elnätsavgiften absorberas i föreningens kostnader men varmvattnet faller ut på respektive lägenhet med start från 1 januari.
2025 års budget är klar och föreningens ekonomi är i mycket gott skick. Med räntor på väg ner långsiktigt kan Styrelsen inte se några direkta orosmoment kommande år som ska påverka oss negativt.
Priserna för laddbox kommer att justeras med start från 1 april 2025. Påverkan på effekttaxan har varit marginell och vi ser därför inget skäl till att föreningens ska ta för mycket betalt. Vidare förenklas taxan till två alternativ: <11 kW alternativt <22kW. Pris inte bestämt utan kommuniceras under första kvartalet 2025.
Åtgärder efter 5-års besiktningen har pågått sedan i vintras och är avslutade i och med de sista arbetena i garaget. Städning av garage kvarstår och kommer sannolikt skjutas till våren. Lagbunden ventilationsbesiktning (OVK) genomfördes i våras vilket medförde en del nedslag som resulterade i att rengöring av systemet beställdes omgående. För närvarande ett mindre antal lägenheter kvar för rengöring och målet är att ha allt klart innan nyår.
Balkonginglasning – som tidigare kommunicerats krävs tillstånd från Styrelsen samt bygglov från kommunen innan eventuellt arbete kan startas upp. Ansvaret för installationen vilar på medlem och inte föreningen. Händer något som påverkar byggnaden eller andra gemensamma ytor pga. en felaktig installation så lastas den kostnaden på medlemmen och inte föreningen. Vissa medlemmar har signerat ett avtal gällande detta men inte alla och Styrelsen kommer i första kvartalet 2025 göra ett utskick till samtliga med inglasning och säkerställa att samtliga signerar. Detta gäller dock inte medlemmar på Östra Ågatan 99 och 101 eftersom de inglasningarna tillhör föreningen.
Så här års när temperaturen rör sig upp och ner vid nollstrecket kan värmen i lägenheten påverkas och det kan uppfattas kallt. Det är normalt och beror dels på att systemet har väldigt svårt att stabilisera sig vid nollstrecket, dels på trögheten i systemet – dvs det tar lång tid för värmen att sprida sig i huset. Att tänka på är att värmen dels kommer från elementen, dels från ventilationen. Ventiler får under inga omständigheter täppas till eftersom man då stör systemet i sin helhet, inte bara i sin egen lägenhet. På gott och ont fungerar nya energieffektiva system på detta sätt och inget vi kan påverka nämnvärt. Föreningen har sedan vintern 2021 ökat systemvärmen med en grad för att lyfta värmen över hela systemet och sedan dess är de flesta nöjda. Värt att notera är att värmekostnaderna stiger med ca 5% för varje grad vi önskar höja.
Det har varit många kommentarer gällande vår gräsmatta och Styrelsen önskar tydliggöra vad som händer. Gräsmattan är anlagd på ett garagetak med alldeles för tunt jordlager vilket gör den mer känslig och speciellt under vår och höst samt om det har varit kraftiga skyfall. Det är också då man försöker åtgärda gräsmattor med tex ny jord och gräsfrö. Får gräsmattor torka upp och ta sig ordentligt på våren brukar de i regel klara sig men vi måste ha respekt för att detta kan ta tid och dessutom variera mellan åren. Sedan behöver den vattnas under torra perioder och här söker vi medlemmar som sommartid kan anmäla sig till att sköta vattningen regelbundet.
Efter att det uppkommit fel i huset har det varit många frågor om vem som har ansvaret för olika delar i huset. HSB har tagit fram en mycket bra översikt som bifogas utskicket. Den bör vara självförklarande men har ni frågor är ni välkomna att kontakta styrelsen. Vi har även bifogat en enkel beskrivning hur man går tillväga för att demontera och rengöra takventiler.
Nu är det snart Jul och det vintriga vädret gör det mysigt att kura ihop sig i mörkret och tända ljusen. Men kom ihåg att de flesta bränderna i privata hem sker så här års så glöm inte att släcka och tänk på att testa brandvarnaren. När granen så småningom ska kastas ut måste den tas till återvinningen. Den får inte hamna i våra soprum eftersom granar inte hanteras av sophämtningen.
Till sist vill vi önska alla en riktigt God Jul & Gott Nytt år.
Med Vänlig Hälsning / Styrelsen i Brf Hamnen