Nyhetsbrev juni 2021

20 juni 2021 Efter mer än ett år med Corona kan vi börja skönja ljuset i tunneln. EM är igång och Sverige kommer givetvis att bärga guldet till Moder Svea!

Vi har haft en tid av lugn i fastigheten utan nya inbrott sedan början av februari vilket är mycket positivt. Det är väl knappast en (1) insats som gjort skillnad utan fler parallella t ex rondering från Securitas, ändring av access, samtliga medlemmars gemensamma fokus på att alltid låsa efter sig samt det faktum att en cykelstöldsliga nu sitter bakom lås och bom. 

Tvåårsbesiktningen av de sista trapphusen är nyligen avslutade utan några större anmärkningar. Vi har fortsatt tillfälliga problem med porttelefonerna vilket verkar vara relaterat till vårt nätverk (LAN). Styrelsen har efterfrågat att HSB tar ett helhetsgrepp på problemet mot Tele-2 för att lösa problemet en gång för alla. Sedan någon månad pågår även mätningar av NCC i garaget kopplat till de felaktiga fallen av golven. Det fortsätter under sommaren och beräknas vara klart innan hösten. Fortsättning följer.

Energideklaration slutligen utförd och finns här.

Vår trädgårdsgrupp har gjort ett fantastiskt arbete med blommor till våra entréer och deras nästa projekt är växthuset. Som flera säkert redan uppmärksammat så har två stora odlingslådor anlänt. Inom nån vecka levererar Upplands Boservice jord till dessa och trädgårdsgruppen kommer att sätta lite kryddväxter som alla i föreningen självklart får använda och det är fritt fram att även sätta egna plantor i mån av plats. Framåt augusti/hösten planteras sedan fleråriga växter. Har man frågor, vill vara med och bidra eller har förslag på odlingar kontakta gärna trädgårdsgruppen Åse på ase.wastberg@telia.com och Maja-Stina på hej@majastina.se

Stämman löpte på som planerat medelst brevröstning. Samtliga motioner vann bifall/fick avslag i linje med Styrelsens rekommendationer vilket tidigare meddelats via hemsidan och infotavlor. Trivselreglerna är uppdaterade med anledning av motioner relaterat till bollspel på gården. Bra om alla läser igenom och håller sig uppdaterade om vad som gäller i vår förening.

Föreningens ekonomi är i mycket gott skick och vi ligger löpande med ett överskott på mer än 9 miljoner kronor. Föreningen skriver om två lån till hösten där vi räknar med avsevärda förbättringar på räntan och tanken är även att göra en extraamortering. Beslut fattas vid nästa styrelsemöte.

Införande av avgift vid utnyttjande av bastu och uthyrningslägenhet är försenat pga komplexitet att få systemet automatiserat. Styrelsen ser bl a över möjligheten att byta ut hela systemet om kostnaden kan motiveras.

Balkonginglasning och markiser. Vi vill påminna om att det krävs bygglov för montage av inglasning av balkong. Det gemensamma bygglovet gick ut i maj 2020 och nu är det upp till varje enskild medlem att ansöka om bygglov innan arbete kan påbörjas. Godkänt bygglov ska skickas till föreningens förvaltare för arkivering. Montage av markiser behöver inget bygglov men godkännande av Styrelsen och ansökan finns på hemsidan. Notera att det inte går att välja färg på duken utan den är bestämd sedan tidigare och gäller för alla. Färgkoden finns även den att finna på hemsidan.

Som ni säkert noterat har vi adderat ytterligare tre nya MC platser samt två platser för moped i garaget. Det finns sannolikt utrymme för fler platser men det är något vi tittar på om och när det blir aktuellt. Finns intresse kontaktar ni vår förvaltare, Kennet Fröberg på kennet.froberg@hsb.se.

Installation av 24 nya elbilsladdare är nu avslutad vilket ger oss 48 laddplatser av totalt 110 parkeringsplatser. Till skillnad mot våra första laddare som endast kan leverera max 3,7kW har de nya laddarna en variabel effekt upp till 22kW. Det möjliggör avsevärt snabbare laddning samt möjlighet att ladda elbilar med mycket stor batterikapacitet. Det har varit en del frågor angående säkerhet relaterat till elbilar och styrelsen har, med input från ett par medlemmar, undersökt saken utifrån vad lagar och regler säger. Tyvärr ligger myndigheterna efter det som sker på marknaden men olika instanser har påbörjat en översyn av regelverket vilket sannolikt kommer att ta tid. Styrelsen har beslutat att inte hitta på egna regler utan invänta eventuellt nya krav och besluta efter det. Det har dock inte hindrat oss från att tex i denna entreprenad fått en sk brandmansbrytare installerad vilket betyder att man enkelt kan bryta strömmen till samtliga billaddare i en knapptryckning om brand uppstår. Vidare undersöker vi om vi ska montera brandsläckare specifika för brand i elbilar. Även brandlarm som snabbt kan detektera bränder i elbilar har diskuterats.

Föreningenhar ett system som läser av och kontrollerar energiförbrukningen (kWh) individuellt men effektuttaget (kW) går inte att mäta individuellt. Av det skälet kommer vi även introducera en differentierad prissättning på laddning till elbilar. Priset kommer att baseras på den effekt som kan nyttjas eftersom det påverkar vad föreningen betalar till Vattenfall i månatlig effekttaxa. Av samma skäl kommer ingen kunna ladda mer än 3,7kW mellan 17:00-19:30 varje dag eftersom fastigheten den tiden når sitt högsta effektuttag. Övriga tider kan man få vilken effekt som helst upp till 22kW. Pris och effekt kommer delas in i tre nivåer:

3,7kW, 1150 SEK/månad (lika som idag, ingen ändring)
7,2kW, 1300 SEK/månad
11kW, 1450 SEK/månad

Vi inleder med ovan priser men de kan komma att ändras beroende på hur effektuttaget totalt sett ser ut i fastigheten (det kan vi mäta och jämföra med historiska siffror). Önskar ni laddplats kontaktar ni vår förvaltare, Kennet Fröberg på kennet.froberg@hsb.se. Har ni frågor gällande våra laddboxar kan ni kontakta Niclas Wadestig på 0705 555 777.

Vi vill påminna om att Styrelsen, förutom fysiska utskick, endast kommunicerar via infotavlorna och Brf Hamnens hemsida. Vi uppmanar alla att gå in läsa på hemsidan regelbundet eftersom det är där ny information kommer först. Som många noterat finns det en Facebook-sida med föreningens namn. Den har inget med Styrelsen att göra utan administreras av en av våra medlemmar. Frågor till Styrelsen skickas till styrelsen.brfhamnen402@gmail.com.

Trevlig sommar Önskar Styrelsen i Brf Hamnen


Till nyhetslistan