Hej
Med Valborg bakom oss går vi vidare genom våren mot värme och grönska.
Den nionde juni kl 18:00 går årsstämman av stapeln och platsen är innergården. Vi följer vädret och vid eventuellt ihållande regn har vi en Plan B som presenteras vid förändring. Separat inbjudan kommer.
Styrelsen har beslutat köpa in en hjärtstartare efter förslag från medlem. Förutom att ha närhet till ett en egen hjärtstartare för medlemmarna, kommer vi anmäla till registret för hjärtstartare att vi har en sådan i vår Brf. Lite oklart när den kommer att levereras pga oklara leveranstider. Plats för montage är ännu ej beslutat.
Sedan ett år tillbaka har elpriserna gått upp på en extremt stökig marknad för att sedan rusa sent i höstas varefter läget förvärrades ytterligare i och med Rysslands anfall på Ukraina. Pga det osäkra läget har styrelsen beslutat säga upp det rörliga avtal med Telge Energi vi haft sedan 2018 för att teckna ett nytt med fasta priser med Vattenfall som leverantör. Avtalet löper på fem år till ett pris av 1 kr/kWh inkl. moms med start 1 juni 2022. Till det tillkommer överföringskostnader, skatt, effektavgifter samt moms som uppgår till ca 1 kr/kWh inkl. moms. Det ger oss samma snittpris som vi betalat under 2021 och 40 - 90% under priserna vi sett under första kvartalet 2022. Idag tar föreningen ut en fast avgift om 1,22 kr/kWh inklusive allt vilket kommer att justeras retroaktivt från 1 januari 2022 och då bli 2,00 kr/kWh.
2021 gav också ett underskott i förhållande till vad medlemmarna betalt men här har styrelsen beslutat att låta det vara eftersom vi bedömt det tidskrävande att reda ut vad respektive medlem ska betala samt det faktum att föreningen kan absorbera kostnaden utan större påverkan på vår totala ekonomi. Hur justeringarna kommer att se ut och när de landar på våra hyresavier är oklart och något vi för närvarande undersöker.
Allt är inte elände och något mycket positiv är att vår solcellsanläggning på taket levererar mycket energi och gratis dessutom. 2021 var produktionen 57 MW/h och så här långt har systemet levererat mer än 18 MW/h. Föreningen konsumerar 100% av produktionen vilket med dagens priser har gett en besparing så här långt på över 50.000 kronor 2022! Här kan det vara intressant att undersöka om det går att expandera den anläggning vi har.
Vi har, tyvärr, fortfarande problem i våra soprum med överfyllda kärl, primärt kartonger. Det beror framförallt på att vi är slarviga med att bryta isär kartongerna och platta till dem innan de kastas i kärlen, samt vidare att vissa lämnar stora kartonger som hör hemma direkt på tippen. Detsamma gäller det som hamnar utanför kärlen vilket är helt oacceptabelt och något som sophämtarna vägrar ta med sig oavsett vad vi betalar. Vi har valet att lägga till en tömning gällande kartonger, vilket kostar ca 35000 kr/år, eller så skärper vi oss och gör det som krävs. Vi får helt enkelt bli bättre på att påpeka och upplysa dem som inte har hunnit ta till sig vad som gäller!
Vi saknar trappvärdar till fler trappshus och Styrelsen är tacksam om fler kan anmäla sig. Det gäller Östra Ågatan 99, 101, Eldkvarnsgatan 3 samt Skyttelgatan 17. Anmäl till styrelsen mail nedan.
Det har inkommit frågor om att installera spabad på balkongen. Det är inte tillåtet av flertalet skäl och det kanske enklaste är att det saknas avlopp på balkongerna samt att varken Brf försäkringen eller hemförsäkringen täcker eventuella skador på fastigheten i händelse av olycka.
Även frågor om air-condition har ställts. Eftersom det kräver ett aggregat som monteras på fasaden är det inte tillåtet och det gäller även om montaget sker på balkong och nedanför staket. Här finns även en ljudfaktor att ta hänsyn till eftersom det kan uppfattas som störande samtidigt som det står i strid med arkitektens tanke om gestaltning av fasaden. Kan låta abstrakt men vi tror vi alla är överens om att vi inte vill förstöra fasaden med montage av olika slag. Vi har även fått frågan från en av våra hyresgäster där styrelsen givit vederbörande uppdraget att undersöka om det går att montera aggregaten i källarplanet (likt Automat).
Balkonginglasning och markiser – vi vill påminna om att det krävs bygglov för montage av inglasning av balkong. Det gemensamma bygglovet gick ut i maj 2020 och nu är det upp till varje enskild medlem att ansöka om bygglov innan arbete kan påbörjas. Godkänt bygglov ska skickas till föreningens förvaltare för arkivering. Montage av markiser behöver inget bygglov men godkännande av Styrelsen och ansökan finns på hemsidan. Notera att det inte går att välja färg på duken utan den är bestämd sedan tidigare och gäller för alla. Färgkoden finns även den att finna på hemsidan.
Styrelsen kommunicerar, förutom via fysiska utskick, endast via infotavlorna och Brf Hamnens hemsida. Vi uppmanar alla att gå in läsa på hemsidan regelbundet eftersom det är där ny information kommer först. Ni kan även säkerställa att inte missa något genom att erhålla en notis till er email adress när något nytt lagts upp på föreningens hemsida. Ni gör det genom att logga in med BankID på föreningens hemsida, www.hsb.se/uppsala/brf/hamnen alternativt HSB hemsida, www.hsb.se
Sedan klickar ni på ”Mina Sidor” och går till ”Min Profil”. Säkerställ att ni lagt till en email adress samt fyllt i att ni vill ha notifieringar från ”Senaste händelser” listan.
Eventuella frågor till Styrelsen skickas till styrelsen@brfhamnen-uppsala.se
Med vänlig hälsning, Styrelsen i Brf Hamnen