Styrelsen 2022-2023 samt svar på frågor från Stämman

26 juni 2022

Stämman hölls torsdagen 9 juni på innergården Brf Hamnen. Trots det vackra vädret var det en något skral uppslutning med endast 32 röstberättigade närvarande vilket representerar 20% av totala antalet medlemmar. Fredrik Alpin från HSB svingade klubban och stämman fortlöpte väl med tanke på att föreningen inte har några större utmaningar och bra ekonomi. Två styrelsemedelmmar lämnar styrelsen men två nyinflyttade medlemmar tar vid och röstades in. Styrelsen 2022-2023 ser ut som följer;

Niclas Wadestig, ordförande
Peter Funk, vice ordförande (omvald på två år)
Klas Bergström, sekreterare (ny)
Kakha Rostia, ledamot (ny)
Håkan Linden, ledamot
Ulf Lidström, HSB ledamot
Arash Adib, suppleant
Veronica Pettersson, suppleant

Ett par frågor kom upp, punkt 14 och redovisas nedan. 

#1 Kranar som går sönder. Vilka garantier gäller egentligen?
Svar från Anders Holmqvist, HSB
Jag har också kännedom om att det varit diverse fel på blandarna som åtgärdats under garantin. Om det är ett generellt problem att flertalet blandare inte fungerar vid 5-årsbesiktningen så tycker jag vi kan lyfta detta som en garantifråga. I vissa fall vet jag även att det har varit handhavandefel där lägenhetsinnehavaren orsakat skada. Bl.a. sprinten för reglaget vid blandaren i badrummet.

Blandaren tillhör lägenhetsinnehavaren. I stadgarna finns en tydlig gränsdragningslista.

#2 Utegrillen stör vissa medlemmar och ett återkommande klagomål. Styrelsen anser att vi kan testa alternativ plats. Peter F undersöker lämplig plats och tar hjälp av Boservice för att flytta.

#3 Vilken är den underliggande beräkningen på begreppet ”räntekänslighet” som nu är lag och används för att jämföra Brf.
Svar från Thea Nordström (vår ekonom på HSB)
Precis som det står i beskrivningen är det 1 % av de totala lånen delat i de totala årsavgifterna. I ert fall blir det 106 871 102 x 0,01 = 1 068 711 / 7 476 792 = 0,14294.
Eftersom ni är en så pass nyproducerad förening är det inte konstigt att ni har höga lån och det bästa man kan göra som ung förening är att använda ev överlikviditet till att amortera, precis som ni har gjort och även har planer på att fortsätta göra. Det är inte ovanligt att nyproducerade föreningar har en räntekänslighet på runt 20%.

Det är jättesvårt att säga vart räntorna kommer att landa. Det är ju inte otänkbart att räntekostnaderna kommer att dubblas för er de kommande åren, men med tanke på att ni har en mycket god likviditet har jag svårt att se att ni kommer att behöva höja avgifterna för att kunna täcka ev högre räntekostnader. Ni kommer dock inte har lika mycket utrymme att göra extraamorteringar.

#4 2-års besiktning. Är den slutförd?
Svar från Anders Holmqvist HSB
Jag vet att vissa målningsåtgärder kvarstod. Jag kollar upp med NCC hur det ligger till. I vissa fall har även entreprenörerna inte fått kontakt med lägenhetsinnehavarna. Om det är punkter från garantiavstämnigen som inte är utförda och är av mindre karaktär och inte medför någon funktionshinder i lägenheten så kan vi även lyfta upp detta vid 5-årsbesiktningen.

#5 Fråga om vi kan ”leasa” blommor.                                            
Leasing av blommor möjlig men svårt att motivera ekonomiskt. Vi undersöker hur vi kan inkludera vattning från Boservice för att sedan bottna ur hur vi ska hantera vår egna planteringar vid entreer.

Trevlig sommar önskar Styrelsen !