Den största ser ut att vara minst 150 år gammal. Var och en av dem är ett alldeles eget ekosystem och innehåller massor av olika slags organismer. Två av våra ekar har t ex rödlistade ektickor, en av dem har också hackspettshål.
Men ekarna gör sig också av med grenar de inte längre behöver. Dessa skulle i värsta fall kunna skada någon, så i början av oktober kommer en arborist för att beskära träden.
Eftersom dessa träd är så gamla och fina, har vi varit tvungna att ha kontakt med länsstyrelsen. Träd som är skyddsvärda, som flera av dessa, får inte hanteras utan tillstånd.
Det innebär att arboristen också ska vårda träden, vilket i sin tur leder till att några andra träd kommer att tas ner och att vi får bidrag av länsstyrelsen för kostnaden.
De träd och grenar som tas ned kommer att flisas och kapas och användas av oss, bland annat i en faunadepå i norra delen av allén. (För er som inte vet – en faunadepå är en hög av död ved som lämnas för att bli hem för de insekter och svampar som behöver sånt, ett sätt att öka den biologiska mångfalden som är så viktig.)