Elproduktionen från solcellerna.

14 juni 2024 Elproduktionen från solcellerna gick igång i juli 2024 för hus 20 och hus 24, i augusti för hus 22 (olika tider eftersom hus 22 även fördelar fastighetselen.
Elen fördelas så: El produceras via solcellerna och kommer in till husets via växelriktarna (Produktion) och går sedan ut till nätet (Inmatning) om inte hushållen drar el från den löpande strömmen (Egenförbrukning). Om vi behöver mer el än vi själv producerar (natt/vinter)  så tar vi ut el från nätet (uttag). Egenförbrukning är beräknad eftersom jag inte har tillgång till intern mätning/debitering. Att ha solel är gynnsam för BRF:ens ekonomi!
Dvs att använda el dagtid när vi producerar själv sparar pengar både för att vi köper mindre antal kwh men också betalar mindre nätavgift. 
Att sammanställa elproduktion vs förbrukning har varit lite klurigt eftersom det är 3 hus med lite olika produktionsmängder samt 3 olika elavtal med rörliga priser. 
Jag har därför gjort så att jag har räknat vår besparing mot Vattenfall (nätägare och default elleverantör om vi inte gör ett aktivt val) eltarif från juli 2023 när produktionen gick igång och priserna vår låga. 
 
På så sätt har jag räknat fram en besparing på  34504,97 kr från juli 23 till mars 24. Jag planerar att uppdatera siffrorna efter sommaren 2024 för at sammanställa årsbesparingen. Vi ligger således inom planen att anläggningen återbetalas inom 25 år, sannolikt kommer det gå lite snabbare än så.