Huset är anslutet till Vattenfalls fjärrvärmenät. Varje radiator (element) i lägenheterna är försedd med en termostatdel. Den kommer i de flesta fall att vara monterad vid inflyttningen. Termostaten känner av temperaturen i rummet och stänger av radiatorn när det blir för varmt. Med termostaten kan även rumstemperaturen sänkas individuellt.
Vid normal innetemperatur under eldningssäsongen behöver inte alla radiatorer i ett rum vara varma. Det indikerar alltså inget fel om inte alla radiatorer är varma i sådana lägen.
Varmvattnet mäts och debiteras separat för respektive lägenhet. För varmvatten finns cirkulationsslinga för att du inte ska behöva vänta för länge på varmt vatten för bad, dusch och disk.
Ventilation av lägenheterna sker med ett så kallat frånluftssystem. Från lägenheterna sugs frånluften ut via centrala aggregat placerade i fläktutrymmen. Alla kök har dessutom separat köksfläkt.
Tilluften, den "friska luften", tillförs lägenheterna genom undertryck via uteluftdon i anslutning till fönster bakom radiatorer (element) i vardagsrum och sovrum.
Frånluften, den "begagnade luften", evakueras via don (ventiler) placerade i eller nära tak i våtrum och kök. Inom lägenheten sker luftrörelsen mellan rummen via springer under dörrarna. Se till att denna ventilationsspringa ej sätts igen.
Donen är injusterade och får inte ändras av någon annan än behörig servicepersonal.
Uteluftdonen (tilluft) är utrustade med ett utbytbartfilter (bytesinstruktioner finns nedan på sidan). Luften förvärms innan den kommer in i rummet i lådan som sitter mellan radiatorn och väggen. Filtret sitter i lådans överdel direkt under en lucka som kan snäppas bort vid filterbyte/rengöring. I botten på donet, vid radiatorns nederkant, finns en renslucka som kan vickas ner vid rengöring (instruktioner finns nedan på sidan). Det är viktigt att rensluckan normalt är stängd, annars förvräms inte luften och man får ett kallras ut över golvet.
Om man på något sätt försöker strypa tilluften uppstår kraftigt undertryck i lägenheten. Luft sugs då in i lägenheten där man inte önskar det och problem med drag och dålig luftutväxling uppstår. Hur man sköter spisfläkt, samt till- och frånluftsdon finns beskrivet i skötselanvisningarna i lägenhetspärmen.
Ett igensatt filter hindrar ventilationsluften att ta sig in i bostaden, vilket kan leda till försämrat inomhusklimat samt fukt- och mögelangrepp. Filtren är konstruerade för att ge ett visst motstånd för luften, av den anledningen ska du inte byta filterkvalitet utan att först ta kontakt med fastighetsägaren. Årligen så skickas filter ut till alla boende med uppmaningen att dessa ska byta ut alla filter i elementen, så boenden behöver aldrig själv införskaffa nya filter.
Instruktioner om hur filtrena byts ut finner du i ett dokument längst ner på hemsidan.
VentPlus är utformade så att rengöring av luftkanaler och andra ytor ska bli så enkel som möjligt. Under radiatorn är donets renslucka fällbar i sin helhet, genom att följa dessa instruktioner:
Donet kan öppnas uppifrån genom att hela donets topp lyfts av. Lossa på donets snäppfästen, placerade på donets topplock. Använd en flaskborste, smal sugslang kopplad till dammsugare (finns som tillbehör) samt mjuk fuktad trasa för att rengöra donets ytor.
Luftflödet kan vid behov justeras (förslagsvis när det växlar mellan sommar och vinter, då temperaturen utanför avgör huruvida luft kan flöda in i bostäderna eller inte) med hjälp av avstängningsluckan: Bredvid rattarna beskrivna under rubriken "Rengöring", på höger sida, så finns en spak. Om spaken är infälld, så betyder det att avstängningsluckan är öppen och tvärtom innebär att avstängningsluckan är helt stängd.
Med en öppen lucka (infälld spak, "vinterläge") så ökar luftflödet (tilluft), vilket ger mer uteluft för radiatorn att värma upp. Radiatorns värme utnyttjas då för att värma upp mer av den inkomna kallare uteluften, vilket skapar ett varmare klimat inomhus.
Med en stängd lucka (utfälld spak, "sommarläge") så minskar luftflödet, vilket innebär att en mindre mängd tilluft värms upp av radiatorn, vilket skapar ett något svalare klimat. Detta gör man på grund av att under sommaren så är behovet av uppvärmning mindre.
Instruktioner om hur luftflödet korrigeras finner du i ett dokument längst ner på hemsidan.