Trivsel & Ordningsregler

Som medlem i föreningen delar du vårt gemensamma ansvar för ordning och reda, både i och utanför din lägenhet.

 

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också boendefrågorna vilket innebär att det är styrelsen som övervakar dessa. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar och är därför skyldig att följa ordningsregler. Dessa är ett komplement till bostadsrättsföreningens stadgar och har beslutats av styrelsen och gäller tillsvidare.

Ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare – även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. De gäller också för hyresgäster som hyr i andra hand samt för föreningens egna hyresgäster.

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

 

Allmän aktsamhet

Tänk på att vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för drift, underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset, tag i första hand kontakt med Boservice enligt anslag i trapphuset.

Andrahandsuthyrning

Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran ska vara skriftlig och ska innehålla skälet för begäran, tidsperiod och information om hyresgästen. Ansökningsblankett finns att ladda ned till vänster i listan.

Avfallshantering

Markerade kärl för källsortering av sopor finns placerade i soprummet beläget på gården. Observera att det som ställs bredvid kärlen hämtas inte av entreprenören. Varken el, elektronikavfall, (t.ex. datorer och tv-apparater), färg eller andra kemiska produkter får lämnas i grovsoprummet. 2 ggr om året ställs en container ut där grovsopor kan kastas.

Balkonger

Rökning på balkongen är ej tillåtet, vilket beslutades på årsstämman i jan 2012.

För inglasning av balkong krävs bygglov och tillstånd av föreningen. Parabolantenner får inte förankras i ytterväggen eller på balkongräcket och inte sticka ut utanför balkongen. Markiser och vindskydd får sättas upp utan tillstånd och ska sättas upp av fackman. Välj färger och material (kan även vara naturmaterial) som harmonierar med befintliga markiser och vindskydd i en färgskala av beige, brunt och grått.

Undvik skakning av mattor, sängkläder m.m. Använd endast elgrill vid matlagning.

Blomlådor ska placeras innanför balkongräcket för att förhindra ras eller läckage.

Cykel, moped, barnvagnar mm

Cyklar och mopeder ställs på avsedd plats. Barnvagnar och rullatorer kan placeras i skåpen utanför entrén. De ska märkas med namn. Lägenhetsnyckeln passar till låset. Ytterligare förvaringsutrymmen finns i källaren. Observera att inget får stå i entrén eller i trapporna.

Gemensamma kostnader

Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt packning i dina blandare när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och värme betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt. Det gäller även el i gemensamma utrymmen.

Gården

Gården och grillplatserna får användas för privata arrangemang.  Använd grillkol bör ligga kvar ett dygn innan den kastas. Lämna inte fimpar, snus eller skräp efter dig. Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschallburkar samt eventuella stearin- och sotfläckar.

Hobbyrum

Hobbyrummet är tänkt för enklare målnings- och hobbyarbeten. Lämna inte kvar något när du är klar. Städa efter dig. Tänk på att målarburkar o dyl ska transporteras till återvinningsstationen.

Husdjur

Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på gården. Djur ska hållas kopplade på fastighetens gårdar.

Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som är bostadsrättsinnehavarens skyldighet att underhålla framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas bl.a. lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Vattenskador kostar mycket pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. För att undvika stora ersättningskostnader vid skador bör varje bostadsrättsinnehavare är ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Parkering

Parkeringsplatserna är förhyrda. Parkering på övriga platser bötfälls. För hantverkare som behöver tillstånd kan detta hämtas hos förvaltaren. För att minimera skador på gångplattorna får inte grusgången mellan Ymergatan 17 C – F användas för genomfart.

Renoveringar

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Väsentliga förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Med väsentliga förändringar avses ingrepp i bärande konstruktion, ändringar av vatten- eller avloppsledningar, eller sådant som är till påtaglig skada för föreningen. Ibland kan det också behövas bygglov för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.

Den centrala ventilationen är konstruerad så att endast spiskåpa eller kolfilterfläkt får installeras. Vänd dig till förvaltaren om du är osäker. Kontaktuppgifter är anslaget i trapphuset.

Störningar

I flerfamiljshus bor människor i olika åldrar, livsförhållanden och vanor. Det innebär att man kommer att märka av sina grannar och närboenden. Hus byggda på 40-talet har dålig ljudisolering vilket beror på byggkonstruktionen. För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Samtidigt har alla rätt att ha bjudningar i sin bostad. Var gränsen går för att inte störas uppfattas olika.

Den som upprepande stör sina grannar och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som trappa, balkong, tvättstuga och på gården. Tänk på att undvika oväsen som att tala alltför högt eller skrika, spela högt på musikanläggning, musikinstrument, ha hög volym på TV-apparaten eller föra oväsen i trapphuset. Husdjur får inte skälla eller yla så att omkringboende störs.

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa mellan klockan 22 - 07 på vardagarna och före 09 på helgerna. Bjudningar och fester pågår ofta längre än till klockan 22. Tänk då på att sänka ljudnivån efter kl 24 00, även under helgen. Många arbetar idag på oregelbunda arbetstider och du kan ha en granne som skall upp tidigt på morgonen, även en helgdag. Tillställningar med högre ljudvolym i  bostaden bör begränsas, men 1-2 ggr/mån bör anses skäligt.  Meddela gärna dina omkringboende t ex med en lapp i trapphuset/brevinkast när du tänker ha fest.

Informera och kom överens med berörda grannar om tider för renoveringen. Lägg bullriga jobb på vardagar mellan 8 - 17.

Säkerhet

Kontrollera att porten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Var restriktiv med att lämna ut portkoden. Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta. Din lägenhet ska vara utrustad med fungerande brandvarnare. 

Trapphus och entré

Det är inte tillåtet att ställa hushållssopor, tidningar och tomglas utanför lägenhetsdörren, ej heller i entrén. För att underlätta trappstädningen ska inga dörrmattor ligga framför entrédörren.

Vindsutrymmen/källarutrymmen/entréer

På vinden/källaren får endast personliga tillhörigheter förvaras i det förråd som hör till din lägenhet. Brandmyndigheten ställer krav på att inget får placeras i gångarna, i andra utrymmen utanför ditt förråd eller i trapphus och entréer. Föreningen tar inget ansvar för det som placeras i gemensamma utrymmen.

Tvättstugor

Ett område som ofta skapar osämja bland grannar är just tvättstugan. Därför är det viktigt att du tar hänsyn till de regler som finns. Om du vill göra din granne extra glad är det allra bästa att lämna tvättstugan i gott skick.

Om problem uppkommer löses dessa bäst och helst genom en god ton till varandra.

Bokningsregler

Du får endast ha ett tvättpass bokat åt gången. Bokning görs på papperslistor i tvättstugorna. Om du kommer mer än en timme försent till din bokade tid har andra rätt att ta över tiden.

Tvättmaskinerna skall vara tömda när tvättpasset är slut. Tumlare, torkrum och torkskåp får användas upp till en timme efter avslutad tvättid. Därefter skall tvätten vara borttagen.

Felanmälan

Gör felanmälan till Boservice så fort upptäcker något som är trasigt.

Mangeln

Följ noga bruksanvisningen i synnerhet beträffande mangelduken.

Städning

Du som använder tvättstugan är skyldig att städa efter dig. Städningen omfattar rengöring av luddfiler under torktumlaren, avtorkning av torkskåpet, rengöring av tvättmaskiner samt våttorkning av golv i både tvättstuga, mangelrum och torkrum.

Städutrustningen som står i tvättstugan är till för att användas där.

Självklart släcker du i taket och låser dörren. Det är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Barn är nyfikna och en öppen dörr till tvättstugan lockar. Om dessutom strömmen till mangeln är på och olyckan är framme kan konsekvenserna bli förödande.

Torktumlare

Filtren i torktumlarna måste rengöras och ludden sopas upp. Detta för att bidra till en effektiv torkning samt för att förhindra överhettning.

Torkrummet

I tvättstugorna finns torkrum där tvätten torkas med hjälp av fläktar. De skall vara tömda senast 1 timme efter avslutat tvättpass. Slå av strömmen till fläkten och takbelysningen efter fullgjord tvätt.

Torkskåpet

Filtren i torkskåpets tak skall torkas av med en fuktig duk liksom golvet i torkskåpet.

Tvättmaskiner

Var noga med att följa instruktionerna till varje maskin, vilket förlänger maskinernas livslängd. Ett stort problem är stålbyglar från bysthållare som lossnar och river sönder maskinerna. Sådana plagg måste tvättas i en särskild tvättpåse, gärna dubbla.

Med rengöring av tvättmedels- och sköljmedelsfacken minimeras riskerna med att fasttorkade och mögliga tvättmedelsrester går in i nästa tvätt. Genom att torka tvättmedelsfacken förhindras algbildning och därmed uppstår inte svarta smutsfläckar på kläderna. Lämna gärna även luckorna till facken öppna efter fullgjord tvätt.

Det är inte tillåtet att färga textilier.