Du som lägenhetsinnehavare ansvarar själv för att hålla snyggt på de grönområden och rabatter som finns på framsida och baksida av radhusen. Tänk på att detta är en del av helheten av föreningen för boende och besökare.
Varje lägenhetsinnehavare i radhusen har en nyttjanderätt av baksidan av radhuset där man kan bygga en altan eller omsluta nyttjandeytan med ett staket eller häck. Att ha nyttjanderätt betyder inte att du som lägenhetsinnehavare har rätt att göra vad du vill med baksidan. Alla förändringar av större karaktär måste godkännas av styrelsen även om de inte kräver bygglov.
Med större karaktär menas ex. plantering av träd, plantering av häck, stenläggningar, plantering av större buskar vid gräns mot granne eller förråd samt alla former av byggen.
Lägenhetsinnehavaren måste inkomma med förfrågan till styrelsen om vad man önskar utföra, t.ex. byggnation av altan, staket, häck eller murad grill, mm.
Till denna förfrågan skall en måttsatt ritning bifogas som visar hur dessa byggnationer skall se ut och vara placerade på baksidan.
Kontakta även grannar och informera dem om vad ni tänker utföra. Vid större förändringar behöver detta bekräftas genom skriftligt godkännande från granne som skickas in till styrelsen tillsammans med ritningen.
Gör inga muntliga överenskommelser med grannen/grannar, då avflyttning sker och nya grannar flyttar in som har andra önskemål och synpunkter.
Styrelsen kommer att behandla inkommen ansökan och besluta om eventuell förändring / byggnation. Beslutet kommer att delges er så fort som möjligt. Arbetet får inte påbörjas förrän styrelsebeslut kommunicerats. Inkommen ansökan måste komma in minst fjorton dagar innan styrelsemöte för att garanterat hanteras på nästa styrelsemöte, datum för dessa finns i kalendariet. Alla dokument skickas in till styrelsen via: styrelsen@hsb42norby.se.
Staket och häckar runt ”nyttjandeyta” får ej vara högre än 0.8 meter. Nya staket och häckar på baksidorna av radhus på Musserongränd ska alltid ha en öppningsbar grind till nästa granne så att fri passage kan ske mellan varje radhus vid underhåll eller yttre syn. Häckar som ej gränsar mot granne utan mot gemensamhetsytor / gångvägar får vara högre för att hindra insyn.
Staket skall byggas raka och inte runda växter och mark.
Altaner får ej vara större än de räcker till ytterkanten av de vita trä-avskiljarna (”mellanplanken”) mellan varje lägenhet plus 1 meter.
Altanerna skall vara av trä eller betongplattor. Byggnationen av dessa måste vara av yrkesmässig karaktär för att säkerställa att inga olyckor sker.
Du som lägenhetsinnehavare är ansvarig för den altan som finns på baksidan då den inte ingår i föreningens underhållsansvar. Om altanen blir en säkerhetsrisk har föreningen rätt att avlägsna den på lägenhetsinnehavarens bekostnad. Detta måste skriftligen informeras lägenhetsinnehavaren i god tid innan detta sker så åtgärder kan genomföras.
Angående byggnation på uteplatsen på baksidan gäller följande:
Som lägenhetsinnehavare är det tillåtet att sätta upp en markis på baksidan ovanför altanen. Markisen får max täcka samma yta som reglerna kring altaner. Markisen skall monteras i undersidan av balkongen. Det är absolut förbjudet att montera markis i fasaden. Markisen får inte ha reklam eller andra budskap eller symboler på tyget.
Att montera markiser på annan plats på husets utsida är inte tillåtet.