Enligt bostadsrättslagen och våra stadgar skall bostadsrättsinnehavaren på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att såväl underhålla som reparera (renovera) lägenheten och bekosta åtgärderna. Detta innan skador sker i fastigheten.
Föreningen svarar för att huset och föreningens fasta egendom i övrigt är väl underhållna och hålls i gott skick. Vad som tillhör lägenheten och ingår i bostadsrättshavarens underhålls- och reparationsansvar beskrivs i föreningens stadgar.
Den bostadsrättsinnehavare som låter utföra underhålls-, reparations-, renoverings-, eller ändringsarbeten i sin lägenhet är ytterst ansvarig för arbetets utförande och även för dess resultat. Detta innebär att bostadsrättsinnehavaren formellt betraktas som byggherre för arbetet i lägenheten. Som byggherre är det du som bostadsrättsinnehavare som måste säkerställa att renoveringen sker på ett fackmannamässigt sätt och att försäkringar finns hos de som genomför arbetet. Detta gäller oavsett om arbetet utförts i egen regi eller av anlitad entreprenörsfirma samt oberoende av arbetets omfattning Eventuella kostnader för skador som uppkommer i samband med eller efter avslutad renovering kommer att belasta dig som lägenhetsinnehavare.
Bostadsrättsföreningen har inget ansvar för underhålls-, reparations-, renoverings-, och ändringsarbeten i lägenheten som bostadsrättsinnehavaren genomför själv eller genom hantverkare.
Tänk därför på att dina eventuella hantverkare har rätt försäkringar och faktiskt vet hur saker skall göras. Det är inte alltid den billigaste hantverkaren som är billigast i längden.
Alla underhålls- och reparationsåtgärder ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Detta vare sig om du gör dem själv eller tar in hantverkare. Om det inte är fackmannamässigt gjort kan styrelsen ålägga lägenhetsinnehavaren att åtgärda detta på egen bekostnad.
Exempel på mindre underhåll/reparationer/renoveringar/ändringar i lägenheten som kan utföras utan styrelsens godkännande är följande:
För all renovering och ändring i lägenhet krävs dock att dessa utförs fackmannamässigt och för elinstallationer måste de regler som gäller följas samt arbetet utföras av behörig elektriker.
Exempel på väsentlig förändring i lägenheten, som kräver styrelsens godkännande, är följande:
Att spika och borra eller utföra renoveringsarbete i sin lägenhet är ibland nödvändigt. Försök hålla er till att renovera mellan kl 08-21 på vardagar och mellan kl 10-20 på lördagar, söndagar och helgdagar för att visa hänsyn till grannar.
Låt grannarna veta i förväg, det får alla att trivas bättre. Informera gärna 1-2 veckor innan start med en så tydlig plan som möjligt.
Om du skall byta fläkten i köket finns det speciella regler. Lägenheten har en frånluftsventilation som styrs från fläktkåpan. Det gör att om man skall installera en ny fläktkåpa eller fläkt måste det vara någon av dessa typer:
Om en ”vanlig” köksfläkt eller kolfilterfläkt installeras slutar ventilationen att fungera och du som boende kommer att behöva återställa till kåpa eller alliansfläkt på egen bekostnad. Föreningen har ansvar och äger ventilationen där köksfläkten är en styrande del.
När du beslutat dig för att genomföra en renovering ska du kontakta ditt husombud eller styrelsen. Hör gärna av dig till husombud även om du inte tror att du behöver styrelsens godkännande. Om du skall göra förändringar som kräver styrelsens beslut skall underlag skickas in till styrelsen via styrelsen@hsb42norby.se. Underlag kan variera så diskutera detta med husombudet innan du skickar in underlaget. Styrelsen sammanträder en gång i månaden, utom i juli, så det kan vara en viss fördröjning från fråga till svar. Se därför till att diskutera renoveringen med ditt husombud innan du tänker starta så vi inte skapar onödiga fördröjningar.
Styrelsen kommer att ta beslut på styrelsemöten men är det mindre förändringar kan underhållsansvarig eller ordförande ta beslut om att det är OK att starta innan formellt beslut tagits i styrelsen. Speciellt om detta diskuterats tidigare med husombud eller annan styrelseledamot.
Vid större förändringar kan exempelvis följande underlag krävas:
Kom ihåg, du kan alltid kontakta ditt husombud om du har frågor. Fråga gärna en gång för mycket när det gäller renovering så du inte drabbas av onödiga kostnader och fördröjningar.