Kostnaden för uppvärmning av våra bostäder är en av föreningens största utgifter. Den utgör alltså en stor del av din månadsavgift. Genom inte slösa med uppvärmningen kan månadsavgiften hållas nere.
Elementen ställs in med termostater, som känner av rumstemperaturen. Blir det kallare i rummet så sätts elementet på automatiskt. Därför bör du att ställa in en lämplig temperatur och sedan låta denna vara.
Om elementen förblir kalla kan det bero på att reglerstiftet fastnat. Då behöver du hjälp av Boservice. Om elementet är varmt nedtill men kallt i upptill, kan det behövas en avluftning av elementet. Avluftning kan du göra själv. Så här gör du: KLICKA HÄR
När ventilationen i din bostad är rätt justerad, är luftombytet tillräckligt, så du ska normalt inte behöva ha fönstrens vädringsventilerna öppna. Vill du ändå vädra när det är kallt ute, är det bättre att göra korsdrag en kort stund, än att alltid ha fönsterventilerna öppna.
Termostaterna är monterade efter att bostäderna byggdes. Därför är vissa tyvärr opraktiskt placerade direkt under vädringsventilerna. Dessa vädringsventiler bör vara stängda under vintertid. Är vädringsventilen öppen, så blir det kallras på termostaten och elementet står på för fullt och du kan få obehagligt varmt i rummet. (Detta kommer att åtgärdas i samband med den kommande stamrenoveringen).
Med ständigt öppna fönsterventiler, eller altandörren på glänt vintertid kommer du att bidra till att uppvärmningskostnaderna blir mycket höga. Det innebär i längden höjda månadsavgifter. Vrid därför istället ner termostaterna tills du får lagom temperatur inne.
För kallt i din lägenhet?
Så här mäter du temperaturen i din lägenhet.
VENTILATION
Alla hus har utsug för att ta bort matos och dålig luft. Lägenheterna i flerfamiljshusen är anslutna till ett gemensamt ventilationssystem. Öppnas en ventil helt, så minskar därmed utsuget i de andra, också hos dina grannar. Radhuslägenheterna har inviduell ventilation för varje lägenhet, se nedan.
Spiskåporna och ventilerna i dusch- och badrum är ofta försedda med s k forceringsdon och kan tillfälligt öppnas helt. Vrid på spiskåpans vred när du skall laga mat. Fungerar inte ventilerna på grund av att de är tilltäppta av smuts, kan du göra ren dem själv. Fungerar de ändå inte, kontakta då Boservice.
Spiskåpornas filter ska regelbundet rengöras (diskas i varmt vatten och diskmedel) och behöver bytas emellanåt. Filter av polyester till Futurumfläktarna finns att köpa i byggmaterialhandeln (ytterdiameter 25 cm och håldiameter 11 cm).
Du får inte spärra de gamla ventilerna så att de ständigt står öppna. Då försämras grannars ventilation mycket. Se därför till att alla ventiler är rätt inställda och kan stängas. Våra bostäder har ett stort luftombyte, när ventilerna fungerar som de ska.
VIKTIGT! Spiskåpor och ventiler får absolut inte bytas ut mot sådana som har inbyggda fläktar och ansluts till ventilationssystemet. Gör du det, kommer t ex matos eller annan dålig lukt att pressas in i grannarnas lägenheter.
Ventilationen i radhuslägenheterna
Varje radhuslägenhet är försedd med en egen centralfläkt.
Vatten, uppvärmning och avlopp
Föreningen har ansvaret för värmeelement och värmeledningar, vatten- och avlopp, ventilation samt sådana elledningar och anordningar för informationsöverföring som föreningen utrustat lägenheten med till de delar som inte är synliga i lägenheten.
Att hålla vattenlås under tvättställ och diskbänk samt golbrunnar rena och hela svarar lägenhetsinnehavaren själv för.
Att byta eller reparera vattenkranar, duschanordningar, toalettstolar och annat sanitetsporslin är ditt ansvar och bekostas av dig, men kontakta först HSB Boservice innan du börjar agera rörmokare på egen hand.
Under våren 2024 påbörjas vår stamrenovering efter det att hyresnämnden har godkänt föreningens förslag som presenterades vid den extra föreningsstämman 19/4 2023.
Radonsanering
Radonmätning gjordes vintern 2021-22. Den visade att några lägenheter behöver radonsaneras. Detta genomförs i samband med den kommande stamrenoveringen.