VVS- och elkonsulter har besökt och inspekterat våra byggnader, vindarna, källarna, undercentralen, tvättstugor och många lägenheter på styrelsens uppdrag. Detta resulterade i en förstudie som redovisats vid tidigare möten. Många brister påtalades och styrelsen föreslår nu att dessa ska åtgärdas genom det förslag vi ska rösta om. Kortfattat innebär förslaget:
Avloppsrören - VVS
Har enligt förstudien 5-10 års kvarvarande livslängd (2022). Behöver således börja åtgärdas snarast. Avloppsrör och golvbrunnar i våtutrymmena måste bytas. Vattenledningarna i våtutrymmena är uttjänta och behöver bytas ut. Avloppsrör från våtutrymme till gatuavloppen relinas.
Detta medför att den s.k. våtrumsspärren bryts och en ny ska anläggas. Därför bad vi arkitekterna om basförslag på detta som ger ett fullvärdigt badrum/toalett, det är det som redovisats på tavlorna i kvartersgården. Naturligtvis kommer det att finnas möjligheter att anpassa både layout och inredning (även handikappanpassningen). Detta kommer att göras inför din etappstart, cirka 6 veckor i förväg. Då kommer varje badrum att diskuteras och du får ett kostnadsförslag på vad dina tillval kostar dig och hur de ska betalas.
Vattenledningar på vindarna - VVS
Vattenledningarna och dess många kopplingspunkter på våra vindar är en stor riskfaktor och bör bytas ut till heldragna plastledningar med kopplingspunkter och avstängningsventiler i badrumstaken. En smart lösning som gör att vi slipper bygga vattentäta kulvertar på vindarna alternativt dra ledningarna i kulvert i marken.
Uppvärmning (element / radiatorer)
Förstudien bedömer att både elementen och dess rörledningar är uttjänta och måste ersättas av nya p.g.a. de många rörläckagen och de stora skador som uppstått. Genom att byta till s.k. tvårörssystem får vi bättre värmereglering i varje rum och lägre uppvärmningskostnader genom att vi kan sänka temperaturen i ledningarna.
Värmeledningarna flyttas dessutom till rörschakten i badrummen (från förråden) och rören blir därför tillgängliga för att ansluta en handdukstork. Föreningen har ett krav på sig att det ska finnas värmekälla i varje rum, även våtutrymmen.
Gemensamt elavtal
Gemensamt elavtal kommer vi inte att införa.
Ventilationen
Idag blåser våra takfläktar ut uppvärmd luft på våra tak. Denna värme borde återvinnas innan vi släpper ut den. Vi skulle i så fall sänka vår fjärrvärmekostnad med minst 1.000.000kr/år. Vi får också andra fördelar: bättre inomhusklimat, mindre kallras från fönster och lägre radonhalt genom att värmeväxlaren ger ett litet övertryck i lägenheten. Tyvärr innebär detta en del ombyggnader på våra vindar för att värmeväxlarna ska få plats. Styrelsen vill byta ut nuvarande fläktar, som i många fall upplevs som bullriga, till ett s.k. FTX-system (Från-Tilluft-värmeväXlare) med minimalt underhåll och driftskostnad. En LCC-rapport, som styrelsen beställt, uppskattar att ett sådant system är betalt på 11-12 år genom minskad fjärrvärmekostnad.
Du får genom stamrenoveringen:
- - Nytt badrum (se ritningar i kvartersgården) med nya avloppsrör och golvbrunn
- - Nya vattenrör i våtutrymmen och kök
- - Avloppsrör relinas från våtutrymme till gatuavlopp
- - Alla vattenledningar utan kopplingspunkter på vindarna
- - Avstängningskranar i inspektionsluckan i våtutrymmen
- - Frisk förvärmd luft och god värmereglering i varje rum
- - Nya takfläktar med värmeåtervinning – lägre kostnader
- - Ny elcentral med jordfelsbrytare
Välkommen – onsdag 19/4 kl 19-21.
- Din förening – SERENADEN -