Som bostadsrättshavare är du skyldig att hålla lägenhetens inre i gott skick.
Det innebär att du på egen bekostnad ska underhålla och reparera lägenheten vid behov.
Underhåll- och reparationsansvaret omfattar lägenhetens inre med tillhörande utrymmen, till exempel garage, förråd och mark som ingår i bostadsrätten. Till lägenhetens inre räknas bland annat rummens väggar, golv och tak samt inredning i kök och badrum. Närmare uppgifter om vad som hör till lägenheten hittar du i bostadsrättsföreningens stadgar. Du svarar inte för underhåll och reparation av stamledningar för avlopp, värme, gas, el eller vatten som bostadsrättsföreningens försett lägenheten med och dessa tjänar fler än en lägenhet. Du är inte heller ansvarig för underhåll och reparation av husets ventilation.
Skada på grund av brand svarar du för om du själv har förorsakat branden genom vårdslöshet eller om branden har vållats av någon i din familj eller någon gäst och du har brustit i tillsyn och omsorg. Med vårdslöshet menas att skadan hade kunnat undvikas om du hade agerat på ett normalt och aktsamt sätt. Liknande regler gäller också för vattenledningsskada.
Du kan bli skadeståndskyldig om du av vårdslöshet orsakar skador någon annanstans i huset, till exempel i en grannlägenhet.
Det är du som ansvarar för lägenhetens inre. Bostadsrättsföreningen har inte rätt att utföra inre underhåll. Bostadsrättsföreningen får dock vidta sådana åtgärder i samband med omfattande underhåll eller ombyggnad av huset som berör din lägenhet, till exempel stamrenovering. Om det blir förändringar i lägenheten på grund av bostadsrättsföreningens åtgärder krävs samtycke från bostadsrättshavaren. Bostadsrättsföreningen kan även mot din vilja vidta åtgärderna om stämman fattar beslut om det med 2/3 majoritet samt att hyresnämnden lämnar sitt samtycke.
Du får göra förändringar i lägenheten, till exempel byta dörrar eller installera tvättmaskin.
Vill du göra en stor förändring, som innebär ingrepp i bärande konstruktioner eller ändra ledningar, måste du begära tillstånd från styrelsen.
Styrelsen beviljar åtgärden om den inte är till påtaglig skada eller olägenhet för bostadsrättsföreningen.
Kontakta alltid styrelsen innan du påbörjar en ombyggnation i lägenheten.
Din rätt att göra förändringar gäller bara i lägenheten.
Du får aldrig utföra åtgärder på de delar av huset som bostadsrättsföreningen har underhålloch reparationsansvar för.