Fråga från medlem med anledning av årsstämman
Hur har styrelsen tolkat:
30 § Om en föreningsstämma hålls enligt 27 §, ska en medlem lämna en skriftlig begäran om upplysningar enligt 6 kap. 29 § lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar till föreningen senast tio dagar före föreningsstämman.
Styrelsen och den verkställande direktören ska lämna upplysningarna genom att hålla dem tillgängliga i skriftlig form hos föreningen för medlemmarna senast fem dagar före stämman. Upplysningarna ska också inom samma tid skickas till den medlem som har begärt dem. Om föreningen har en webbplats ska upplysningarna dessutom hållas tillgängliga för medlemmarna på webbplatsen. Lag (2020:300).
32 § Om en föreningsstämma hålls enligt 27 §, ska medlemmarna i det formulär som föreningen tillhandahåller för poströstning ges möjlighet att ta ställning till om beslut i något eller några av ärendena i kallelsen ska anstå till en fortsatt föreningsstämma.
Ett beslut i ett ärende ska anstå till en fortsatt föreningsstämma om föreningsstämman beslutar om det eller om minst en tiondel av samtliga röstberättigade i föreningen begär det. Då ska styrelsen fastställa tidpunkten för den fortsatta stämman. När det gäller frågor som avses i 6 kap. 10 § 1-3 lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar gäller dock den tidsbegränsning som anges i 6 kap. 13 § andra stycket i den lagen.
Vid den fortsatta föreningsstämman får 27 § inte tillämpas.
Lag (2020:300).
Svar till medlemmen
De frågeställningar som är aktuella för medlemmarna att kunna skjuta till en kommande stämma regleras i lag om ekonomiska föreningar 2018:672 6 kap. §10.
10 § Vid årsstämman ska beslut fattas
1. om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen och, i en moderförening som är skyldig att upprätta koncernredovisning, koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen,
2. om dispositioner av föreningens vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen,
3. om ansvarsfrihet gentemot föreningen för styrelseledamöterna och i förekommande fall den verkställande direktören, och
4. i andra ärenden som föreningsstämman ska behandla enligt denna lag eller stadgarna.
När är det aktuellt att hålla en fortsatt stämma på av vissa av ovanstående punkter regleras i §13 i samma kapitel.
13 § Vid en föreningsstämma får det beslutas att en fortsatt föreningsstämma ska hållas en senare dag.
Ett beslut i en fråga som avses i 10 § 1-3 ska skjutas upp till en fortsatt föreningsstämma om föreningsstämman beslutar om det eller om minst en tiondel av samtliga röstberättigade begär det. En sådan föreningsstämma ska hållas tidigast fyra veckor och senast åtta veckor därefter. Beslutet får inte skjutas upp ytterligare.
I lag 2020:300 § 32 har mycket riktigt bl.a lagts till att en sådan fortsättningsstämma inte får genomföras som denna stämma kommer att genomföras utan medlemmar närvarande.
När denna lag antogs i maj 2020 så visste naturligtvis inte lagstiftaren att nuvarande pandemi skulle bli så långvarig, att den skulle drabba Sverige och världen i olika vågor och att viruset skulle kunna muteras. Samtliga dessa omständigheter gör ju att en eventuell fortsatt stämma med största sannolikhet inom det tidsintervall (4-8 veckor) som stipuleras ovan inte kommer att kunna genomföras som en fysisk stämma. Denna komplikation måste vi, om det blir aktuellt för någon av de 3 nämnda punkterna ovan, diskutera hur vi gör i det specifika fallet.
Vår förhoppning är naturligtvis att medlemmarna tar en tydlig ställning till de aktuella frågorna så att vi inte hamnar i ett läge för en fortsatt stämma.
Hur ges då medlemmarna möjlighet att som §32 säger ”medlemmarna i det formulär som föreningen tillhandahåller för poströstning ges möjlighet att ta ställning till om beslut i något eller några av ärendena i kallelsen ska anstå till en fortsatt föreningsstämma”?
Om de medlemmar som anser att de ska rösta ”nej” i någon av de aktuella punkterna, dvs i dagordningen för den utsända dagordningen punkterna 13-15, och dessa röster är i majoritet (i förhållande till Ja rösterna”) eller om det antalet röster är fler än en tiondel av samtliga röstberättigade medlemmar så kommer den punkten/punkterna att bli föremål för en fortsatt stämma.
Återstår dock frågan om när i praktiken en sådan stämma kan genomföras. Genomförs den ändå och det på grund av pandemin måste ske digitalt så medför det att ett stort antal medlemmar, som inte har internet idag, inte kan närvara. Så för att få en demokrati i den fortsatta stämman så måste lagstiftaren ge utrymme för det och beskriva hur det ska gå till.
Styrelsen gm
Ulrika Söderberg
Juridiskt ansvarig, styrelseledamot