Ulleråker

Asaguden Ull har givit namn åt flera uppländska orter, bl.a. Ulleråker, Ultuna och Ulva. I de fornnordiska myterna berättades att Ull var en skicklig skidåkare och säker bågskytt. Man åkallade Ull och lyssnade på hans råd innan man gick ut i de stora striderna.

1931 bildades Ulleråkers sjukhus och blev ett mentalsjukhus. Det låg då en bit utanför staden och både patienter och personal bodde innanför murarna. 

Sjukhuset var i stort sett självförsörjande och allas arbete behövdes för att hålla anstalten igång. Det fanns väv-, spinn-, och sysalar, snickeri, bageri, borstbinderi och bokbinderi. Arbetet "befrämjade hälsa och höll tankarna borta från den egna sjuka tankevärlden", framhöll sjukhusledningen. 

Den som ansågs "samhällsomöjlig", "hade egenheter i tal och uppträdande", "var omoralisk och omöjlig att påverka", kunde tas in på sjukhuset. Vid den tiden trodde man sig knappast kunna bota patienten. Sjukhusvistelsen skulle enbart ha en lugnande inverkan. 

Sedan dess har psykiatrin genomgått stora förändringar. Idag bedrivs en stor del av verksamheten som öppenvård ute i samhället. Antalet sjukhusplatser har minskat. Just därför har Ulleråker kunnat ge plats åt ett nytt bostadsområde.