Trivselregler

Tillsammans kan vi som bor på Hattmakaren skapa ett trivsamt och säkert boende i vår bostadsrättsförening. Sunt förnuft och hänsyn till varandra är givetvis grunden, men det finns också gemensamma regler som samtliga medlemmar och dess gäster förväntas följa. Att bo i en bostadsrättförening innebär också att vara delägare i en ekonomisk förening. Som delägare ställer det högre krav att bidra till det gemensamma och att följa uppställda trivselregler.

Syfte

För att få trivsel och en fungerande föreningen finns dessa trivselregler framtagna. De ska ses som en inriktning för att underlätta för alla att göra rätt och undvika det som inte är tillåtet i föreningen. Finns frågor eller synpunkter på reglerna kontakta styrelsen, hattmakarenstyrelsen@gmail.com eller styrelsens postfack Hagagatan 9.

Entréer

Våra entréer är besökares första möte med fastigheten. Entréer ska hållas rena och fria från föremål, både av estetiska skäl och utrymningsskäl. På grund av inbrottsrisk ska inte automatiska dörröppnare användas om det inte finns särskilda behov. Se till att dörren går igen efter dig så att obehöriga personer inte kan komma in. Ytterdörrar får inte lämnas öppna obevakade. Släpp inte in okända personer som saknar låstagg. 

Entréförråd

De förråd som finns i anslutning till entréerna är avsedda för barnvagnar, rullstolar, rullatorer och små barncyklar. Laddning av elscooter eller elcykel är inte tillåtet på grund av brandfara.

Cykelrum

I fastigheten finns två cykelrum, ett större med ingång via gallergrinden på Åttkantsgatan och ett mindre med ingång bredvid entrén till Hagagatan 11. Det finns dessutom 12 platser för cyklar innanför gallergrinden mot Åttkantsgatan.

Cykelrummen är avsedda för medlemmarnas cyklar och permobiler och där får inte mopeder eller andra motordrivna fordon parkeras. Andra privata tillhörigheter ska heller inte förvaras i cykelrummen.

Cyklar som inte använts under lång tid tas bort efter påminnelse för att ge bättre utrymme. Laddning av elscooter eller elcykel är inte tillåtet i cykelrummen på grund av brandfara.

Trapphus

Trapphusen är utrymningsvägar vid exempelvis brand och ska därför hållas fria från föremål. Det är dock tillåtet att ha en dörrmatta utanför lägenhetsdörren. Det är då respektive lägenhetsinnehavarens ansvar att hålla matta och golv rena utanför dörren. 

Lägenhetsförråd

Till varje lägenhet finns ett förråd i markplan. Hyllor och dylikt får inte fästas på betong- eller gipsväggar. Gallerväggar får användas för lättare hyllor eller krokar. Storleken på ett förråd är beroende på storleken på den lägenhet förrådet tillhör. 

Gästlägenhet

Föreningens gästlägenhet kan bokas av alla medlemmar via trapphustavla, webbplats eller mobilapp. Sängkläder, handdukar och hygienartiklar ingår inte i bokningen utan behöver tas med av den som nyttjar lägenheten. Innan utcheckning ansvarar den som bokat lägenheten för att den städas och att möbleringen återställs om den har ändrats. Två extra hopfällbara extrasängar finns att låna i trapphusförrådet, Hagagatan 9.

Aktuellt pris, tider för in- och utcheckning samt bokningsbegränsningar anslås på föreningens webbplats. Det finns möjlighet att hyra övernattningsrummet en längre tid än vad som medges genom bokningssystemet (tre dagar). Styrelsen kan efter ansökan besluta om detta i varje enskilt fall. Husdjur är ej tillåtna i gästlägenheten.

Gemensamhetslokal

Utsikten är föreningens gemensamhetslokal lokal högst upp på Hagagatan 9 för festligheter och samkväm och är endast till för medlem samt medföljande gäster.

Lokalen är tillgänglig utan bokning för boende måndag till torsdag kl 06-22, fredag kl 06-18, lördag och söndag kl 06-14.

Lokalen kan bokas fredag kl 18-22, lördag och söndag kl 14-18 och kl 18-22. Bokning görs via trapphustavla, webbplats eller mobilapp.

Maximalt 40 personer får samtidigt vistas i lokalen.

Det finns möjlighet att boka Utsikten på andra tider än vad som medges genom bokningssystemet. Styrelsen kan efter ansökan besluta om detta i varje enskilt fall.

Medlem som bokar lokalen har ansvar för att medföljande gäster följer uppsatta regler. Den som bokar är också ansvarig för skador på lokalen, möbler och utrustning och kan bli skyldig att ersätta skador eller brister.

Lokalen är normalt möblerad med ett stort bord och 10 stolar samt en sittgrupp med bord som har plats för fem personer. Behövs ytterligare bord och stolar, finns två hopfällbara bord och åtta klappstolar. De förvaras i trapphusförrådet på Hagagatan 9. I köket finns bestick, tallrikar och glas för tolv personer. Alla inventarier framgår av den på köksskåpets insida anslagna inventarieförteckningen.

Samma hänsyn som alltid ska visas gentemot grannar i boendet ska också visas vid användandet av lokalen. Respektera sluttiden och lämna lokalen i tid. Rökning i lokalen eller på balkongen är inte tillåtet. Lokalens möbler är inte avsedda att användas på balkongen.

Innan lokalen lämnas ska alla utrymmen städas noggrant, papperskorgar tömmas och möbleringen återställas. Glöm inte att tömma kyl, frys och diskmaskin och att släcka alla lampor. Lämna inga personliga tillhörigheter. Är städningen bristfällig efter din bokning beställs en extra städning från städbolaget och kostnaden vidarefaktureras till den som bokat lokalen.

Om något går sönder, något behöver fyllas på eller om man anser att lokalen inte är städad när man har bokat informeras styrelsen om det genom att ett meddelande i styrelsens postfack, Hagagatan 9.

Eftersom det inte är tillåtet att vistas i lokalen efter kl 22 är det tillåtet att städa lokalen påföljande dag mellan kl 06 och 09.

Bastu

Som en del av gemensamhetslokalen finns en bastu med tillhörande dusch och omklädningsrum. Innan bastun används gäller dusch och hårtvätt. Onsdagar kl 18:00-22:00 är allmän bastudag. Jämn vecka för kvinnor och ojämn vecka för män. Använd alltid till exempel handduk att sitta på i bastun.

Gemensamhetsbalkong

Balkongen är utrustad med två bord och sex stolar av material som tål fukt och slitage. Finns behov av ytterligare stolar finns ett antal klappstolar av plast som förvarar i trappförrådet på Hagagatan 9. 

Motionsrum

I anslutning till gemensamhetslokalen finns en träningslokal med träningsutrustning. Motionsrummet är tillgängligt måndag till torsdag kl 06-22, fredag kl 06-18, lördag och söndag kl 06-14.

Maskiner och träningsutrustning ska rengöras efter användning med desinficeringsmedel som finns tillgängligt i lokalen. I övrigt gäller samma regler som för gemensamhetslokalen. Visa hänsyn till de omkringboende och respektera sluttiden 22:00.

Hobbyrum

Med ingång från övre garaget finns ett hobbyrum. Den utrustning och de verktyg som finns i hobbyrummet är fritt för alla att använda. Hobbyrummet behöver inte bokas. Tillträde sker med låstagg. Den som använt lokalen ansvarar för att den städas.

Tvättstuga

I anslutning till trapphuset på Götgatan 1 finns en tvättstuga som är tillgänglig för föreningens medlemmar. Tvättstugan är ett komplement till de tvättmaskiner som alla lägenheter, förutom ettor, är utrustade med. Den är bokningsbar mot avgift i pass om 4 timmar mellan 06-22 alla dagar i veckan. Endast en tid går att boka åt gången. Föreningen tar ut en kostnad om 20 kr per bokningstillfälle. Samma bokningsregler gäller alla lägenheter. Bokningar görs via trapphustavla, webbplats eller mobilapp. Bokningsbegränsningar anslås på föreningens webbplats.

Den som använt tvättstugan ansvarar för städning. Det innebär att göra rent filter i torktumlaren och torkskåpet, moppa golvet, torka av mangel, bord och tvättmaskiner samt se till att det inte ligger kvar överflödigt med tvätt/sköljmedel i facken. 

Kontor och mötesrum

Föreningen har till sitt förfogande ett kontor och ett mötesrum i anslutning till Hagagatan 9. Mötesrummet används för styrelsens eller andra medlemmars möten.

Garage

Föreningen har tillgång till garageplatser, avsedda för föreningens medlemmar, i källarplan samt i gatuplan. Uthyrning av platserna sker genom ett kösystem. Kontakta förvaltaren för information om lediga platser samt anmälan till bilplatskö. Det är inte tillåtet att hyra ut garageplatser i andra hand.

Regler för bilplatskön:

  1. Medlem som innehar en parkeringsplats kan inte tilldelas ytterligare en plats om det finns medlemmar i kön som saknar plats.
  2. Den som anmäler sig till kön anger vilken våning man vill köa till. Det går inte att köa till en speciell plats.
  3. Köande till elbilsplats har företräde till plats.
  4. När en garageplats blir ledig går erbjudandet till den som står först i kön.
  5. Om den som erbjuds en garageplats avstår, erbjuds garageplats istället till nästa i kön.
  6. Den som avstår ett erbjudande om garageplats förlorar inte sin plats i kön.
  7. Medlem som accepterar erbjudande om garageplats har inte längre någon plats i kön.

Vid anmälan till kön anges vilket plan kön gäller, samt uppger kontaktväg för att ta emot ett erbjudande om garageplats. Ett erbjudande gäller i fem dygn från det att erbjudandet meddelats. Uteblivet svar räknas som att medlem avstår erbjudandet. 

Parkering för rörelsehindrade

Föreningen har en parkeringsplats för rörelsehindrade personer. Det finns en separat kö till platsen. Kravet för att få stå i kön är innehav av parkeringstillstånd för rörelsehindrade. 

Laddplats för elbil

Det finns tio laddplatser för elbilar i det nedre garaget. Kontakta förvaltaren för information om lediga platser och avgifter.

Innergård

Innergården är en plats för samvaro mellan medlemmar och gäster. På innergården finns bouleplan, sittplatser och planteringar. Här samlas föreningen ibland för gemensamma aktiviteter, som sommarfika i juni och glöggmingel i december. På innergården finns också ett förråd där föreningens gemensamma verktyg, möbler och utrustning förvaras. Tänk på att ljud från innergården hörs väl till lägenheterna.

Grillning är tillåten på innergården med gasol- eller elgrill. Kol- eller engångsgrillar är inte tillåtna. Föreningen har en gemensam gasolgrill som fritt kan användas. Grillen rengörs av den som använt grillen. Grillningen ska ske under uppsikt och med säkert avstånd från brännbart material.

Flaggning på innergården

Styrelsen utser en ansvarig ”Flaggmästare” samt en biträdande ”Flaggmästare”. De har till uppgift att se till att den svenska flaggan hissas på fastställda allmänna flaggdagar. Det kan också vara när någon i föreningen som önskar att hissa ”sin” nationsflagga. Önskas flaggning kontaktas ansvarig för flaggning. 

Alla flaggor skall ha längden 200 cm. Den svenska flaggan och vimpel förvaras i trapphusförråd Hagagatan 9.

Riktlinjer för flaggning finns på Riksarkivets hemsida.
Svenska flaggan och vår flaggas historia - Riksarkivet .

 OBS! Vimpel hängs med blå del uppåt.

Odlingslådor 

På innergården i en av föreningens odlingsbassänger finns ett antal odlingslådor (pallkragar) iordningställda för odling. De lottas varje år ut till intresserade medlemmar. En tilldelad odlingslåda är tillgänglig under en odlingssäsong. Medlem som har tilldelats en odlingslåda väljer själv och bekostar det som ska odlas. Odlingslådan ska användas för odling under hela odlingssäsongen. Det åligger odlaren att hålla god ordning på den egna odlingslådan och hålla rent runt odlingarna. I odlarens ansvar ingår även att medverka i skötsel och vattning av föreningens gemensamma planteringar i form av krukor och planteringslådor på innergården.

Miljörum

Alla i föreningen ska sopsortera. Information om vad som ska läggas i vilket kärl finns anslaget på väggen vid respektive kärl i soprummet. Karlstad kommun gör stickprov och vid upprepade felsorteringar får föreningen en extra avgift för det. Se till att alla förpackningar trycks ihop så mycket som möjligt, så att de tar minimal plats i kärlen. Bruna påsar för matavfall finns i soprummet. Mer information om vad som går att sopsortera finns också på föreningens webbplats. 

Störande ljud

Tänk på att det ska vara tyst mellan kl 22:00 och 07:00 för att inte störa dina grannar. Slagborrmaskin får endast användas mellan kl 09:00 och 19:00. Informera gärna dina grannar i god tid före aktiviteter som kan störa och prata med dina grannar om du känner dig störd.

Rökning

Rökning är inte tillåtet i föreningens gemensamma utrymmen samt utanför entréer. Det är inte heller tillåtet att kasta fimpar och tändstickor på marken eller från balkongerna. För att undvika risk för brand är det mycket viktigt att fimpar är ordentligt släckta innan de kastas i lämplig papperskorg. Hänsyn till grannar ska tas vid rökning på balkonger.

Husdjur

Har man husdjur ska man se till att dessa inte stör eller förorenar. De får inte rastas på föreningens ytor. Om olyckan är framme plocka upp djurens spillning. Hundar ska vara kopplade inom föreningens område.

Matning av fåglar

Det är inte tillåtet att mata fåglar från fönster eller balkong. Matning av fåglar och andra djur i övriga området ska också undvikas då det medför stor risk att råttor och andra skadedjur lockas dit.

Solskydd

Observera att endast specificerade typer och färger får användas som solskydd på balkonger. Markiser är inte tillåtna att montera på fasaden.

Håll rent

För allas trevnad, se till att det hålls rent och snyggt på våra gemensamma ytor. Alla ansvarar för att städa efter sig och sina eventuella gäster. Var rädd om våra gemensamma ytor och utrymmen.

Säkerhet

För allas vår säkerhets skull, var allmänt uppmärksam, ställ inte upp ytterdörren utan uppsikt. Släpp inte in människor i fastigheten som du inte känner, be dem kontakta den dom ska besökas. Använd inte dörröppnaren om det inte finns särskilda behov. Lämna inte dörrar eller garageport förrän du ser att den har stängts. Anmäl borttappade låstaggar eller fjärrkontroller till garageporten till förvaltaren för att spärras. Borttappade fjärrkontroller ska också polisanmälas och bifogas anmälan till förvaltaren.

Larmade dörrar

Som ett led i att förebygga och förhindra inbrott i vår fastighet har dörrarna som leder till garaget från entréerna och från garaget till entréerna samt utgång från cykelrum mot gallergrind försetts med larm. Larmade dörrar kan inte stå uppställda. Larmet går när den inställda tiden överskrids. Låsvreden med utrymningskåpor ska normalt inte användas, men kan användas vid nödutrymning. Går larmet av misstag, stäng dörren och larma av med ”låstaggen”.

Brandsäkerhet

Det är viktigt alla boende bidrar till att förebygga uppkomst av brand. En förutsättning är att alla har grundläggande kunskap om brandsäkerhet och följer föreningens gemensamma brandskyddsregler. Det innebär bland annat att;

  •  Kontrollera en gång per månad att brandvarnarnaren i lägenheten fungerar. Det är lägenhetsinnehavarens skyldighet att ha fungerande brandvarnare och vid fel byta ut dom
  • Vidta brandskyddsåtgärder i lägenhet och tillhörande förvaringsutrymme.
  • Bostadsrättsinnehavare som upptäcker fel/brister på brandskyddet och/eller brandskyddsutrustning ska snarast anmäla detta till den brandskyddsansvarige (se webbplats).
  • Alla som bor eller arbetar i Brf Hattmakarens byggnader ska känna till hur de ska förebygga brand samt vad de ska göra om brand utbryter i egna lägenheten eller i byggnaden i övrigt.
  • Boende/hyresgäster som upptäcker eller misstänker fel på brandskyddsutrustningen i de gemensamma utrymmena ska genast anmäla det till fastighetsansvarig.

Brandfarliga vätskor och gaser

I lägenheten får endast mindre mängder brandfarliga vätskor (för hushållsbehov) förvaras. Gasolflaskor får rymma högst fem liter (P2) och behållare med brandfarlig vätska högst tio liter. Vid förvaring på balkongen utan inglasning får behållarna vara högst 26 liter (P11) och brandfarlig vätska i behållare av högst 25 liters storlek. För inglasad balkong gäller samma som för lägenhet.

Gastuber

Lösa gastuber för dykning eller mekaniskt bruk får förvaras i lägenhet och då i hallen och nära ytterdörren. På insidan av dörrkarmen ska det finnas en skylt som varnar för gastuber.

Regler för källare, garage och andra gemensamma utrymmen

  • Inga brandfarliga varor får förvaras i källarförråd.
  • Inga brandfarliga varor får förvaras i cykel- och barnvagnsrum.
  • Inget får förvaras i källargångar.
  • Inget brännbart får lämnas i tvätt och hobbyrum.
  • Inga lösa föremål eller reservdunk får förvaras utanför bilen

 

Trivselregler reviderades 2024-04-26