Det finns särskilda regler som gäller för just bostadsrätter: Bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren har gemensamt ansvar för kostnader och underhåll.
Ansvar - "Pricklistan"
I HSB:s Informationsbroschyr "Vem skall underhålla bostadsrätten?" kan man på ett lättförståeligt sätt utläsa vem som ansvarar för vad. Där finns också det som vanligen kallas för "Pricklistan"
Längst ner på denna sida kan du hämta och läsa denna broschyr.
I en bostadsrättsföreningen äger du och dina grannar tillsammans föreningens fastigheter med alla lägenheter och lokaler, som finns där.
Bostadsrätt
Du har inte köpt din lägenhet. Du har köpt rätten att nyttja just den lägenheten utan tidsbegränsning. I samband med upplåtelsen blev du medlem i bostadsrättsföreningen och förväntas därmed följa de lagar och bestämmelser som finns rörande denna typ av boende.
En bostadsrätt kan köpas, säljas och belånas - man har stor frihet att påverka eller förändra det egna boendet.
Du får inte göra ändringar i lägenheten som påverkar olika ledningar som vatten, avlopp, ventilation, elanslutningar och du får heller inte göra ingrepp i bärande väggar. Du kan bli ersättningsskyldig i efterhand eller måste återställa ej tillåtna ombyggnader om du har utfört sådana.
Kontakta alltid vicevärden före ett större ingrepp i lägenheten! Han kan dessutom ge dig råd och tips.
Många tror, att HSB äger alla fastigheter som är märkta med HSB-symbolen. Så är det alltså inte! Det är vi medlemmar som gemensamt äger HSB och vi är på intet sätt "livegna" eller tvungna att anlita dess tjänster.
Medlemmarna betalar en månadsavgift för att täcka utgifter för räntor och amorteringar, driftskostnader och framtida underhåll av fastigheterna.
Till driftskostnaderna hör bl.a. kostnader för vatten, värme, renhållning, fastighetsskötsel och vissa reparationer.
I samband med att en lägenhet säljs och en överlåtelse ska ske, så ska vicevärden eller styrelseledamot göra en besiktning av lägenheten så att inga otillåtna ombyggnader har skett. Detta för att skydda såväl säljare, köpare som föreningen från obehagliga överraskningar senare.
Hyreshus kallas ett oftast lite större hus med lägenheter, som upplåts till hyresgäster med så kallad besittningsrätt. Denna rätt regleras i hyreslagen och innebär, att bostaden får disponeras så länge hyreskontraktets åtaganden uppfylls.
Hyreshus kan även vara radhus med bara en våning.