När Cecilia Norberg, numer styrelsemedlem i föreningen, flyttade till sin lägenhet i brf Ingenjören var arbetet och planerna för balkonginglasning redan igång. Initiativet kom från de boende då balkongerna var dåliga och behövde renoveras enligt underhållsplanen, och styrelsen hade fått in förslag om balkonginglasning.
- Ett samarbetsavtal med totalentreprenören Balco var redan på plats när jag kom in i bilden, men mycket arbete kvarstod när det kommer till det juridiska, extrastämma och så vidare, berättar Cecilia.
Processen, med allt från extrastämma till bygglov försvårades, som så mycket annat, på grund av Coronapandemin. Det är yttre omständigheter som det varit omöjligt att råda över, men tack vare gott samarbete inom arbetsgruppen i föreningen bestående av ordförande, vice ordförande och vicevärden, mellan styrelsen och HSB Värmland och Balco, upplever Cecilia att projektet har gått smidigt.
- Att ha experthjälp utifrån både av HSB Värmland och Balco har underlättat mycket!
HSB Värmland har haft en roll som konsult med kompetens inom bygg och projektledning. På pappret har föreningen varit byggherre, men Robert Lindmark, byggkonsult på HSB Värmland, har varit ombud för föreningen och bland annat sammankallat till alla byggmöten.
- Det har varit så bra att vara en HSB-förening i detta, så man vet att allt går rätt till. HSB har kännedom om lagar och regler och allt sådant. Lättillgängligheten, att alltid kunna ringa eller skicka ett mejl och snabbt få svar har varit jätteviktig. Det har känts väldigt tryggt genom hela projektet, säger Cecilia.
"Glöm inte bort det viktigaste – kommunikationen med medlemmarna. Och att lägga pengar på expertishjälp! Det är värt att få hjälp med kontakter och kunskap man inte har inom föreningen", säger Cecilia Norberg.
Arbetet med balkonginglasningen i brf Ingenjören blev mer omfattande än vad man först trodde. Vanligtvis sitter vikten av balkonger i fasaden, men man upptäckte att det blev för tungt och behövde därför påla 12-32 meter ner i marken.
- Det är mycket att ta hänsyn till vid ett sådant arbete. Gjutning av ett stort fundament behövs göras, och inte minst undersöka var ledningar och rör går i marken – speciellt så centralt i Karlstad, berättar Robert Lindmark.
Arbetsgruppen inom föreningen har skött all kommunikation med medlemmarna, något som Cecilia inte upplevt som något betungande, men ack så viktigt.
- Vi har till exempel startat ett konto på Instagram för att medlemmarna ska kunna följa vad som händer och där har man bara bidragit med hejarop. Det finns en enorm kraft i varje människa inom föreningen, det blir så tydligt när man gör saker tillsammans. Kommunikationen är A och O! Alla måste känna sig informerade och delaktiga, att vi gör det här tillsammans. Projektet har faktiskt skapat en ännu bättre sammanhållning i föreningen, berättar Cecilia.
Balkonginglasningen har skapat folksamlingar nedanför husen - det är ett spektakulärt projekt med de höga punkthusen. Och medlemmarna är nöjda med slutresultatet enligt Cecilia, både för hur fint det blivit och, för den högst troliga, värdeökningen av lägenheterna som investeringen har bidragit till.
Har du några tips till andra föreningar som funderar på ett liknande projekt?
- Bara gör det! Det finns så många vinster med det. Glöm inte bort det viktigaste – kommunikationen med medlemmarna. Och att lägga pengar på expertishjälp! Det är värt att få hjälp med kontakter och kunskap man inte har inom föreningen, svarar Cecilia.