Framtidssäkrad och optimerad elbilsladdning för bostadsrättsföreningar
De senaste tio åren har det varit en accelererande utveckling inom elbilsmarknaden och det produceras och säljs allt fler laddbara elbilar. År 2021 erbjuder majoriteten av alla biltillverkare laddbara bilmodeller och mer än en tredjedel av alla som ska byta bil de närmsta åren uppger att de överväger laddbara alternativ.
Ladda elbil i brf - efterfrågan ökar
Det som sker är en radikal omställning från fossila bränslen till fossilfria alternativ. Precis som att biltillverkare idag behöver erbjuda laddbara alternativ så behöver bostadsrättsföreningar erbjuda smart och estetisk tilltalande laddning. Befintliga bostadsrättsägare, och nya bostadsköpare, med elbil vet redan vad de behöver. Tillgång till laddstolpe för möjlighet att ladda elbil i sin brf är en direkt konkurrensfaktor för framtidens fastigheter. Installation av elbilsladdning är något varje förening och samfällighet behöver besluta om.
Installation av laddstation
Vi på HSB Värmland kan hjälpa din bostadsrättsförening i hela processen att få laddstolpar på plats, inklusive installation.
Tips inför installation av laddstationer i bostadsrättsförening
- Se över behovet i föreningen och tänk långsiktigt så att ni har en lösning som ni kan växa med när behovet av laddstationer ökar.
- Att elektrifiera alla parkeringsplatser blir dyrare än det behöver, om inte alla platser inom närtid måste installeras. Då kan det vara en bättre idé att jobba i etapper och utöka efter hand.
- De flesta laddboxar har inte nått slutet på sin livscykel än, därför är det inte helt lätt att exakt veta hur länge de håller. En rimlig period att fördela ut kostnaden på är sex till åtta år.
- Det finns några primära kostnader att ta hänsyn till: laddbox och dess installation, elen som förbrukas samt att dra fram el i fastigheten så att tillräcklig effekt finns tillgänglig.
- Med tanke på likarättsprincipen är det rimligt att de boende som laddar står för kostnaden för laddbox, installation samt elförbrukning. Föreningen står däremot för framdragning av elen.
- Kolla upp vad fastigheten har för elsäkring. Om det inte är känt kan ni kontakta elnätsbolaget och fråga.
- Fundera på hur många ladduttag ni har tänkt installera och vilken effekt som passar. 3,7kW räcker för de flestas behov då laddningen sker när bilen står parkerad vilket den gör en stor del av dygnet.
- Elhandelsbolag kan väljas fritt oavsett vem som är elnätsleverantör och kan vara samma som den som tillhandahåller elbilsladd-lösningen, men behöver inte vara det. Fokusera i stället på vilken elbilsladd-operatör som erbjuder den bästa lösningen för föreningens behov.
- Låt föreningen stå för elen. Att ansluta direkt på de boendes säkring till lägenheten är inte att rekommendera då det medför flera risker.
Kontakta oss om elbilsladdning
Vi erbjuder tjänster inom elbilsladdning för brf i Karlstad, Hammarö, Kil, Forshaga, Munkfors, Hagfors, Grums, Säffle, Arvika, Årjäng, Sunne och Torsby.
Vill du veta mer om elbilsladdning eller om någon av våra övriga tjänster inom fastighetsförvaltning? Fyll i vårt formulär så hör vi av oss!