Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Elbilsladdning i din bostadsrättsförening

Elbilsförsäljningen ökar stadigt i Sverige och att ladda bilen hemma, där vi parkerar en längre tid, blir allt viktigare för en smidig elbilsvardag. Bostadsrättsföreningar som erbjuder elbilsladdning kommer således bli mer attraktiva för många som ska välja ny bostad. Med vår hjälp kan bostadsrättsföreningar i Karlstad och övriga Värmland få hjälp i processen att få laddstationer för elbilar på plats.
mainimage

Framtidssäkrad och optimerad elbilsladdning för bostadsrättsföreningar  

De senaste tio åren har det varit en accelererande utveckling inom elbilsmarknaden och det produceras och säljs allt fler laddbara elbilar. År 2021 erbjuder majoriteten av alla biltillverkare laddbara bilmodeller och mer än en tredjedel av alla som ska byta bil de närmsta åren uppger att de överväger laddbara alternativ.  

Ladda elbil i brf - efterfrågan ökar

Det som sker är en radikal omställning från fossila bränslen till fossilfria alternativ. Precis som att biltillverkare idag behöver erbjuda laddbara alternativ så behöver bostadsrättsföreningar erbjuda smart och estetisk tilltalande laddning. Befintliga bostadsrättsägare, och nya bostadsköpare, med elbil vet redan vad de behöver. Tillgång till laddstolpe för möjlighet att ladda elbil i sin brf är en direkt konkurrensfaktor för framtidens fastigheter. Installation av elbilsladdning är något varje förening och samfällighet behöver besluta om.   

Installation av laddstation

Vi på HSB Värmland kan hjälpa din bostadsrättsförening i hela processen att få laddstolpar på plats, inklusive installation.

Tips inför installation av laddstationer i bostadsrättsförening

  • Se över behovet i föreningen och tänk långsiktigt så att ni har en lösning som ni kan växa med när behovet av laddstationer ökar.
  • Att elektrifiera alla parkeringsplatser blir dyrare än det behöver, om inte alla platser inom närtid måste installeras. Då kan det vara en bättre idé att jobba i etapper och utöka efter hand.

  • De flesta laddboxar har inte nått slutet på sin livscykel än, därför är det inte helt lätt att exakt veta hur länge de håller. En rimlig period att fördela ut kostnaden på är sex till åtta år.

  • Det finns några primära kostnader att ta hänsyn till: laddbox och dess installation, elen som förbrukas samt att dra fram el i fastigheten så att tillräcklig effekt finns tillgänglig.

  • Med tanke på likarättsprincipen är det rimligt att de boende som laddar står för kostnaden för laddbox, installation samt elförbrukning. Föreningen står däremot för framdragning av elen.

  • Kolla upp vad fastigheten har för elsäkring. Om det inte är känt kan ni kontakta elnätsbolaget och fråga.

  • Fundera på hur många ladduttag ni har tänkt installera och vilken effekt som passar. 3,7kW räcker för de flestas behov då laddningen sker när bilen står parkerad vilket den gör en stor del av dygnet.

  • Elhandelsbolag kan väljas fritt oavsett vem som är elnätsleverantör och kan vara samma som den som tillhandahåller elbilsladd-lösningen, men behöver inte vara det. Fokusera i stället på vilken elbilsladd-operatör som erbjuder den bästa lösningen för föreningens behov.

  • Låt föreningen stå för elen. Att ansluta direkt på de boendes säkring till lägenheten är inte att rekommendera då det medför flera risker. 

Kontakta oss om elbilsladdning

Vi erbjuder tjänster inom elbilsladdning för brf i Karlstad, Hammarö, Kil, Forshaga, Munkfors, Hagfors, Grums, Säffle, Arvika, Årjäng, Sunne och Torsby.

Vill du veta mer om elbilsladdning eller om någon av våra övriga tjänster inom fastighetsförvaltningFyll i vårt formulär så hör vi av oss!

Upp till 50 % investeringsstöd via Klimatklivet

Klimatklivets investeringsstöd ger föreningar ett avdrag på upp till 50 procent av kostnaden för att införskaffa och installera elbilsladdare. Stödet delas ut av Naturvårdsverket och är del av en allt större satsning för att främja övergången från fossila bränslen i syfte att främja ett mer miljövänligt Sverige. Mer information om klimatklivet kan du finna på Naturvårdsverkets hemsida eller genom att kontakta din länsstyrelse. Klimatklivets investeringsstöd är ett utmärkt tillfälle för föreningar att kombinera en förstärkning av föreningens attraktionskraft samtidigt som det görs en insats för miljö och långsiktig hållbarhet. 

Lös finansieringen tidigt  

Föreningen bör även utreda förutsättningarna för att inrätta laddstationer. Om det finns garage är det ofta tämligen enkelt, men om stolpar ska sättas upp på p-platser utomhus blir det mer komplicerat i och med att man kan behöva gräva och dra ledningar. Om motorvärmaruttag finns kan de eventuellt byggas om, vilket kan vara en kostnadseffektiv lösning i många fall.  

Frågan om hur investeringen ska finansieras måste upp på bordet tidigt. En lösning är att bostadsrättsföreningen svarar för investeringskostnaden och täcker den med höjda avgifter för parkeringsplatserna.

Söka stöd från Naturvårdsverket för elbilsladdning i bostadsrättsförening

Elbilsmarknaden fortsätter att öka och potten från Naturvårdsverket som tilldelats för investering i icke-publika laddstationer 2021 minskar snabbt. Laddstödet riktar sig till organisationer som vill installera laddpunkter som i huvudsak kommer att användas av boende och anställda. Funderar ni på att investera i laddstationer så rekommenderar vi er därför att snabbt göra en ansökan. Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 procent av kostnaderna för installation och hårdvara, men högst 15 000 kronor per laddpunkt. 

Nya regler från Boverket 

Under 2021 har det kommit nya regler från Boverket med krav på ladd-infrastruktur för laddning av elfordon. Detta kan komma att påverka bidragets storlek för installationer av laddstationer som måste genomföras för att uppfylla lagkrav. Därför rekommenderar vi att investera i laddstationer redan nu innan det blir ett lagkrav för er bostadsrättsförening, för att kunna ta del av stödet för laddstationer. Läs mer på Boverkets hemsida om de nya reglerna 

Så ansöker ni

Ansök om investeringsstödet på Naturvårdsverkets hemsida. Processen skiljer sig något beroende på om er installation är klar eller inte. 

Vi rekommenderar digitala och kompletta ansökningar som definitivt går snabbast. Ansökan ska alltid göras i två steg. Det första steget är att ansöka om bidraget digitalt och andra steget är att begära utbetalning digitalt, vilket kan göras så fort ni fått ett beslut. 

Ansökan bostadsrättsförening 

Viktig att tänka på

För att få ersättning efter det att åtgärden slutförts ska en ”Begäran om utbetalning” skickas in till Naturvårdsverket. I begäran om utbetalning måste samma ärendenummer som finns i ert beslutsbrev anges. 

Mer information om elbilsladdning

Läs HSB-bloggen

HSBs fastighetsjurist reder ut vad som gäller vid installation av laddstolpar på bostadsrättsföreningens mark.

HSB Värmland kan hjälpa er göra rätt avdrag på korrekt sätt

Bostadsrättsföreningar kan göra ett momsavdrag på både laddare och installation om kostnaderna för laddningen betalas av bostadsrättsinnehavarna. Läs mer detaljer i Skatteverkets ställningstagande. 

Vi kan hjälpa er göra rätt avdrag på ett korrekt sätt.