Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

IMD - gemensam el för brf

Med IMD, gemensam el, kan bostadsrättsföreningar och deras bostadsrättsägare sänka sina elkostnader. Kortfattat innebär det att alla individuella el-abonnemang slås ihop till ett gemensamt. HSB Värmland erbjuder bostadsrättsföreningar i Karlstad och övriga Värmland exempelvis ett färdigt debiteringssystem, som fungerar oavsett faktureringssystem, där medlemmarna får kostnaden för el och vatten på avin tillsammans med medlemsavgiften.
mainimage

Med gemensam el, även kallad IMD-mätning, slås alltså alla elabonnemang i föreningen ihop till ett gemensamt och debiteringen för varje lägenhet sker sedan med hjälp av statistikmätare. Detta är ekonomiskt fördelaktigt då flera mindre elabonnemang oftast totalt är dyrare än ett större gemensamt. Besparingen blir generellt sett större desto fler lägenheter det finns i bostadsrättsföreningen.

IMD-mätning ger fler fördelar i form av att det kan bli lönsamt för de boende att sätta upp en solcellsanläggning på fastigheten. Istället för att solcellernas elproduktion enbart används till fastighetsel, så som trappbelysning och hissar, kan den istället användas för att täcka alla lägenheternas elbehov. Det blir även enklare att sköta ekonomin den dagen det är dags att installera elbilsladdare eftersom förbrukningen på dem direkt kan kopplas till bostadsrättsinnehavarens lägenhetsförbrukning. 

Med IMD-mätning skapas förutsättningar för att installera solceller där de boende i föreningen kan använda solenergin för sin egen lägenhet, eller vara med och dela på överskottet vid försäljning av solel.  

Fördelar med gemensam el i bostadsrättsföreningen

  • Mycket lönsamt, inga fasta kostnader för elnät till lägenheterna. 
  • Ökar baslasten och skapar bättre förutsättningar vid installation av solceller. 
  • Möjlighet till ett bättre elhandelspris. 
  • Utnyttjar servisen optimalt vilket möjliggör fler laddstolpar för elbilsladdning på samma servis. 
  • Förenklar debiteringen av el för alla boende. 
  • Gynnsamt vid installation av solceller.

Fastighetens energistatus och inomhusmiljö

För att få en överblick över fastighetens energistatus och inomhusmiljö kan HSB Värmlands certifierade energiexperter hjälpa din bostadsrättsförening att upprätta en energideklaration. OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska även enligt Boverkets föreskrifter utföras i bostadsrättsföreningar med jämna mellanrum. HSB Värmland har certifierade kontrollanter som kan hjälpa din brf.

Kontakta oss om IMD

Vi erbjuder IMD för brf i Karlstad, Hammarö, Kil, Forshaga, Munkfors, Hagfors, Grums, Säffle, Arvika, Årjäng, Sunne och Torsby

Vill du veta mer om IMD eller om någon av våra övriga tjänster
inom fastighetsförvaltningFyll i vårt formulär så hör vi av oss!

Exempel på vad HSB Värmland kan hjälpa till med

  • Medverka på styrelsemöten för att informera om dessa typ av projekt.
  • Ge uppskattad kostnad för både gemensam el, (IMD), och laddstolpar för elbilar.
  • Platsbesök för genomgång av el och vilka förutsättningar och möjligheter som finns. 
  • Ta in offert med lönsamhetsberäkning både för gemensam el och laddstolpar.
  • Installation av både gemensam el (IMD) och laddstolpar för elbilar.

Installation

Vi på HSB Värmland har personal som utför installation av IMD i er förening.

Debitering

HSB Värmland har ett färdigt, välbeprövat, system för debitering av medlemmarna, oavsett faktureringssystem. Varje månad samlas förbrukningarna in via trådlös kommunikation  som skickas till faktureringssystemet. Därefter hamnar kostnaden för el och vatten på månadsavin, tillsammans med medlemsavgiften – enkelt och bekymmersfritt!

Egen inloggning

Varje medlem får en egen inloggning till mätsystemet där värden uppdateras timvis. Där får de tillgång till förbrukning och statistik. Detta gör att de boende kan bli ännu mer medvetna om hur deras vanor påverkar förbrukningen och det kan öka intresset för att ändra till mer hållbara vanor. 

Framtidssäkerhet 

De fabrikat vi rekommenderar har oftast givare som använder samma trådlösa system. Rumstemperaturgivare, som monteras centralt i lägenheterna, gör det möjligt att följa temperaturen i alla lägenheter. Detta kan med fördel kopplas till reglersystemet för värmesystemet och man kan därmed styra framledningstemperaturen utifrån en snittinnetemperatur istället för utetemperaturen. Uppvärmningsenergi- och kostnad sjunker ofta väldigt mycket med hjälp av denna installation, samtidigt som det ökar komforten för de boendena.

Väljer man att montera givare i alla lägenheter har man ett bra verktyg för analys och problemlösning som både ökar komforten och sänker uppvärmningskostnaden. 

Vill du ha en kostnadsfri rådgivning eller offert?