Om skadebilden är komplex med brister gällande avlopp, vattenledningar, golvbrunnar och tätskikt/ytskikt är det vanligtvis så att föreningar väljer att göra ett stambyte. Det innefattar byte av stammar, renovering av badrum inklusive nya tätskikt/ytskikt och byte av tappvattenledningar. Övrig ny utrusning som monteras i badrummet är duschväggar, blandare, handfat/kommod, badrumsskåp och belysning med mera.
Vid stambyte brukar även föreningar införa individuell mätning och debitering av vattenförbrukning. Varje lägenhet utrustas med mätare för varm- och kallvatten och varje lägenhetsinnehavare betalar för sin verkliga förbrukning.
Relining innebär att de befintliga avloppsstammarna renoveras genom att de rengörs och beläggs med plast på insidan. Det är ett alternativ som endast förlänger brukstiden när det handlar om brister i avloppsrören, övriga brister åtgärdas inte.
Vi erbjuder hjälp med stambyte och relining för brf i Karlstad, Hammarö, Kil, Forshaga, Munkfors, Hagfors, Grums, Säffle, Arvika, Årjäng, Sunne och Torsby.
Vill du veta mer om stambyte och relining eller om någon av våra övriga tjänster inom fastighetsförvaltning? Fyll i vårt formulär så hör vi av oss!
Varför gör man stambyte?
Stambyte kan behöva göras av många orsaker. Till exempel vattenskador från rör eller från brister i tätskikt, nya vanor för bad och dusch, eller felrenoverade badrum.
Hur lång tid tar det att genomföra ett stambyte?
Räkna med två till tre år. Från planering till genomförandet är klart.
Hur ofta behöver man göra stambyte?
Ett regelrätt stambyte håller i 50-60 år, om man gör det rätt.