Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lägenhetspärm

Lägenhetspärmen samlar nödvändig information för ditt boende. Undrar du över något rekommenderar vi att du först kikar här.

Trivselregler

För att få trivsel från start i huset följer här nyttiga saker att tänka på - följande tips och riktlinjer är uppsatta för att vi ska visa varandra hänsyn och bidra till bra grannsämja och ökad trivsamhet.

trivselregler_lokstallet_1000x266.jpg

ANSVAR

Den hyresgäst som står skriven på kontraktet ansvarar för lägenheten och för övriga som bor i eller besöker lägenheten. Hyresvärden kan säga upp hyreskontraktet om hyresgästen inte betalar hyran i tid, missköter lägenheten eller stör grannarna. 

 

ALLMÄNNA UTRYMMEN

Det är förbjudet att placera cyklar, pulkor, barnvagnar och andra föremål som blockerar utrymningsvägar så som ytterdörrar eller trappor. Detta medför inte bara en brandrisk utan försvårar också utrymning och framkomlighet för räddningstjänsten vid olycka. Dessutom försvårar det för städpersonalen.

 

AVFALL

Det finns ett miljörum i byggnaden. Här sorteras och kastas hushållssopor, matavfall, tidningar, papper, plast, glas och metall. Alla förpackningar som slängs ska vara rengjorda. Här kan du också hämta matavfallspåsar.

 

AVLOPP

Det är inte tillåtet att i diskho, handfat eller toalettstol spola ner miljöfarliga vätskor, oljor eller fett samt föremål som kan orsaka stopp i fastighetens avloppssystem. Du som hyresgäst kan bli ersättningsskyldig för kostnad som uppstår i samband med avhjälpande. Det är du som hyresgäst som ansvarar för att vattenlås i handfat, diskbänk och tvättmaskin hålls rent, och att golvbrunnar rensas vid behov.

 

BALKONGER, UTEPLATSER OCH LOFTGÅNG

Lägenheterna är försedda med balkong eller uteplats. Förvara inte bildäck, gamla möbler eller liknande på dessa. På balkongen eller din uteplats får du inte göra några fasta installationer. Låt inte mattor och kläder hänga på vädring längre än vad som är nödvändigt. Piska inte på balkongen eller nära grannens fönster. Både för luktens och brandriskens skull får du inte grilla på balkongen. Självklart är det förbjudet att slänga ut fimpar (eller annat) från balkongen. Hyresgästen ansvarar själv för skötsel och snöröjning av sin uteplats/balkong. Observera att balkongen inte får tösaltas eller utsättas för andra typer av klorider eller syror då detta kan skada betongen.

Loftgången är utrustad med sittbänk utanför de flesta lägenheter och lägenhetsavskiljande spaljéer. Dessa tillhör den lägenhet den är placerad vid och får ej nyttjas av andra. Man får ej ha egna utemöbler, cyklar, barnvagnar etc i loftgången då detta är utrymningsväg.

Om du vill sätta upp tyg, insynsskydd eller kattnät på balkongen – kontakta först HSB Värmland: hyresratt.varmland@hsb.se

 

BARNVAGNAR OCH RULLATORER

Barnvagnar, rullatorer och rullstolar får inte placeras så att de blockar utrymningsvägar, så som trappor, dörrar och loftgång. Det finns avsedda utrymmen i entréplan för detta.

 

BILTVÄTT

Av miljöskäl är det inte tillåtet att tvätta sin bil i garage, använd i stället bensinstationernas automattvättar eller biltvättplatser. Reparera heller inte bilen i garaget.

 

BLOMLÅDOR

Se till att eventuella blomlådor är fastförankrade och inte kan falla ner och skada någon eller något. Placera dem alltid på insidan av balkongräcket. Vattna också försiktigt så att det inte rinner ner vatten på grannen under dig. Inga blomlådor får placeras på loftgången.

 

BRANDSÄKERHET

I din lägenhet finns en brandvarnare enligt Lag om Skydd mot olyckor (2003:778). Hyresgästen ansvar själv för att brandvarnaren funktionskontrollernas regelbundet. Batteriet byter du således själv när brandvarnaren signalerar att batteriet håller på att ta slut. Kan du inte byta själv, kontakta HSB Värmland: felanmälan eller telefon 054-19 84 00.

Vid problem med brandvarnarens funktion ska en felanmälan göras. Brandvarnaren tillhör lägenheten och får inte demonteras vid avflyttning. Undvik att förvara brandfarliga vätskor och ämnen såsom bensin, en del färger och oljor, osv. i lägenheten. Tänk på att alltid hantera brandfarliga ämnen i enlighet med tillverkarens anvisning.

 

CYKLAR

Cyklar ska alltid placeras i cykelställen. Det finns cykelrum i entréplan, med ingång från Hagaleden. Cykelbatterier ska tas med upp i lägenheten och laddas under uppsikt. Enklare underhåll av cykeln kan göras i cykelrummet.

 

FÖRRÅD

Varje lägenhet har ett förråd. Vissa i anslutning till sin lägenhet, andra på plan 5 eller i källarplan. Alla förråd är uppmärkta med lägenhetsnummer. Det är hyresgästens ansvar att hålla förrådet låst. Tänk på att inte fästa hyllor eller dylikt på väggarna i förrådet, dock får du fästa hyllor på gallerväggarna. Var noga med att kontrollera vilka hemförsäkringsvillkor som gäller vid förvaring i förråd.

 

GRILLNING OCH RÖKNING

Av både brandsäkerhets- och hänsynsskäl är det inte tillåtet att grilla på balkongerna. Rökförbud råder vid lekplatser och i anslutning till entréer.

 

GROVSOPOR

Det är varje hyresgästs eget ansvar att bortforsla grovsopor. Dessa kan lämnas gratis på stadens återvinningsstationer. Till grovsopor räknas exempelvis avfall som möbler, cyklar, wellpappemballage, kläder och husgeråd.

 

HUSDJUR

Har du husdjur ansvarar du för att djuret/djuren inte orsakar störningar, skadar eller förorenar fastigheten eller dess utemiljö. Det finns också gränser för vilka djur, och hur många, du får ha i lägenheten. Hundar och katter får under inga omständigheter springa lösa i bostadsområdet. Eventuella föroreningar från djuren ska omgående tas bort av djurägaren. Kontakta HSB Värmland vid osäkerhet: hyresratt.varmland@hsb.se

 

HYRA / AUTOGIRO / E-FAKTURA

Hyran betalar du månadsvis i förskott. Det är väldigt viktigt att du betalar hyran i tid. Om den är obetald eller kommer in för sent kan det leda till inkassoärende. I förlängningen kan detta innebära skäl för uppsägning av hyreskontraktet. Anmäler du dig till Autogirot kommer dina hyresbetalningar till oss att ske automatiskt. Autogiro är en trygg tjänst, inga pengar dras från ditt konto utan att du vet om det. När du är ansluten behöver du inte oroa dig för att missa någon betalning. Du kan även få dina hyresavier som e-faktura och då anmäler du detta via din bank.

Du har dessa valmöjligheter när det gäller betalning av din hyresavgift:

  • Autogiro
  • E-faktura
  • Kivra
  • E-postfaktura

Du kan alltid logga in i Mitt HSB för att se din hyresavi.

 

HEMFÖRSÄKRING

Hyresgästen är skyldig att teckna en hemförsäkring och ansvarar för att den upprätthålls. En hemförsäkring ger en ekonomisk trygghet, inte bara vid inbrott utan också om du drabbas av vatten-, rök- eller brandskada. Hyresvärdens fastighetsförsäkring täcker inte hyresgästens egendom.

 

INNERGÅRD

Innergården delas med HSB brf Haga strand. Där kan du umgås med dina grannar, visa hänsyn och städa efter dig för allas trevnad.

 

INSTALLATIONER

Det är inte tillåtet att utan särskilt tillstånd från hyresvärden ändra lägenhetens fasta inredning eller utrustning samt att göra ingrepp eller förändring i lägenhetens vatten-, värme-, eller elsystem.

 

MATNING AV DJUR

Det är inte tillåtet att montera fågelbord/fröautomater eller mata fåglar från fönster, balkonger eller uteplatser. Orsaken är problem med nedsmutsning. Undvik att mata katter och andra djur. Matrester lockar till sig råttor och möss.

 

NAMNSKYLTAR

Vänligen sätt inte upp egna namnskyltar på dörr eller postbox. Kontakta HSB Värmland om något namn saknas via felanmälan eller 054-19 84 00.

 

PARABOLANTENN

Det är inte tillåtet att montera parabolantenn eller annan utrustning på fasadyta, balkong eller loftgången utan fastighetsägarens medgivande.

 

RENOVERING OCH MONTERING I LÄGENHETEN

Fastighetsägarens tillstånd krävs vid montering av markis/solskydd eller annan avskärmning. Kontakta HSB Värmland, hyresratter.varmland@hsb.se. Det är förbjudet att montera plank eller andra byggnationer på eller runt fastigheten. All håltagning eller montage i fasad, eller andra byggnadsdelar på fastigheten är förbjudet.

Det är inte är tillåtet att renovera lägenheten utan fastighetsägarens tillstånd.

Det är inte tillåtet att göra hål i väggarna i badrummet eller i kaklet i köket. Detta kan orsaka omfattande vattenskador på lägenheten och du kan bli ersättningsskyldig.

 

SKÖTSEL AV LÄGENHETEN

Hyresgästen ska se till att avloppen inte täpps igen och att alla kranar är täta. Golvbrunnen ska rengöras med jämna mellanrum. Vid stopp i avlopp kontakta felanmälan. Spola endast ner toalettpapper i toaletten, om annat spolas ner och orsakar stopp kan hyresgästen bli ekonomiskt ansvarig för reparationer och åtgärder. Rengöring av parkettgolv får endast ske med lätt fuktad trasa. Rengör spishäll regelbundet, se specifika skötselråd i lägenhetspärmen. Ugn och fläktfilter ska rengöras minst 4 ggr per år (fettbeläggningar ökar brandrisken). Rengöring av vitvaror utförs av hyresgäst regelbundet.

 

SKADOR I LÄGENHETEN

Skador som uppstår i lägenheten och som inte är normalt slitage, exempelvis sprucket handfat, trasiga inredningsdetaljer, etc. ersätts av hyresgästen. Det kan ske genom att en felanmälan görs eller så regleras skadorna senast vid avflyttning.

 

SKADEGÖRELSE

Klotter och skadegörelse ska anmälas direkt till felanmälan. Det är ett gemensamt ansvar att förhindra skadegörelse och nedsmutsning av alla slag.

 

SKADEDJUR OCH OHYRA

Det åligger hyresgästen att snarast rapportera om eventuell ohyra skulle upptäckas. Detta görs via felanmälan.

 

STÖRNINGAR

Som boende i ett flerfamiljshus är det viktigt att visa hänsyn och inte störa sin omgivning. Det gäller dygnet runt, men är särskilt viktigt sena kvällar, nätter och tidiga morgnar. Undvik exempelvis att dammsuga, tvätta eller duscha sent på kvällen. Generellt gäller att under vardagar mellan klockan 22.00-06.00 ska det vara lugnt och tyst i huset och fre-lör samt storhelger gäller 23.00-06.00.

Prata gärna med dina grannar i god tid om du ska ha fest, men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn. Avsluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att nattsömnen inte störs. Tänk också på att du som hyresgäst har ansvar för att dina gäster inte stör grannarna.

Upplever du störningar från en granne kvälls- eller nattetid ringer du till vår störningsjour. Efter konstaterad störning har hyresvärden rätt att debitera uppkommen kostnad till hyresgästen.

Telefon Securitas störningsjour: 010-470 57 32

 

TILL SIST

För allas trevnad, se till att det hålls rent och snyggt på de gemensamma ytorna. Alla ansvarar för att städa efter sig och sina eventuella gäster. För allas säkerhets skull - ställ inte upp dörrar till gemensamma utrymmen utan uppsikt.

Tips & råd

VID RESA

Be den som ser efter din lägenhet att spola vatten i handfat, toalett, golvbrunn och diskho då och då. På så vis slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåset avdunstar.

FÖRSLAG PÅ BARNSÄKRING AV LÄGENHETEN

  • Försäkra dig om att diskmaskin och ugnslucka har barnspärr.
  • Försäkra dig om att spisen har tippskydd och använd hällskyddet vid matlagning.
  • Använd låshakar till knivlådor och skåp.
  • Ställ inte maskindiskmedel under diskbänken.
  • Förvara mediciner, alkohol och kemikalier oåtkomligt för barn.

BRANDSKYDD

Eftersom bränder utvecklas snabbt rekommenderas att ha någon släckutrustning hemma, t.ex. brandfilt och/eller en handsläckare.

TIPS PÅ ENERGIBESPARANDE ÅTGÄRDER

  • Meddela om kran eller WC-stol läcker.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Använd kortast möjliga disk- och tvättprogram och fyll disk- och tvättmaskinen ordentligt.
  • Vädra igenom lägenheten snabbt, ha aldrig fönster på glänt hela dagen.
  • Ställ inga möbler direkt mot elementen, då hindras luftcirkulationen.
  • Stäng av stereo, tv och datorer helt i stället för standby-läge.
  • Släck lamporna när du inte är i rummet.
  • Använd LED-lampor – de förbrukar en femtedel av energin och håller dessutom
    åtta gånger längre.

Om området

Info från Karlstads Kommun

Under våren fortsätter Karlstad kommun arbetet med upprustningen av området kring brf Haga strand. Det blir bland annat en ny aktivitetspark - Lokstallsparken - där det kommer finnas möjlighet till klättring, skate och parkour. Det skapas också ett mindre torg - Älvstrandstorget - i fint läge mot Klarälven. Parken och torget binds samman med en upprustad strandpromenad där det kommer att anläggas två nya bryggor och planteringar.

Du kan läsa mer om projektet på karlstad.se/hagaentre

 

 

 

Om fastigheten

Här hittar du information om fastigheten och manualer/instruktioner.

Ytskikt och fönster

Målarfärg (NCS-koder)

Takfärg:
NCS S 0500 N

Väggfärg:
NCS S 0500 N

Fönster/lister/innerdörrar:
NCS S 0500 N

Insynsskydd/markisväv:
NCS S 2005-Y40R

 

VVS, vatten & el

Hyresvärden har tecknat ett centralt el-abonnemang för hela fastigheten. Varje lägenhets elförbrukning mäts individuellt och elkostnaden debiteras hyresrättsinnehavaren. Även kall- och varmvatten kommer att mätas och debiteras separat. I lägenheterna finns ett individuellt system för mätning av el och varmvatten installerat (IMD).

Uppvärmning sker med fjärrvärme via radiatorer i de olika rummen.

Ventilation sker genom att luft tillförs vardagsrum och sovrum via takdon. Frånluft via ventiler i kök, våtrum och klädkammare.

Bredband, tv och telefoni

Bredband, tv och telefoni levereras av Sappa. Lägenheterna är utrustade med uttag och du väljer själv vilken tjänst du vill ha i respektive uttag.

TV-utbud med 21 kanaler ingår i månadshyran.

Bredband ingår inte i månadshyran. Individuellt avtal om bredband tecknas
med Sappa.

Läs mer i välkomstbrevet från Sappa

30 minuter kostnadsfri installationshjälp

Fram till sista mars erbjuder Sappa en halvtimmes kostnadsfri installationshjälp
avseende telekomtjänster.

Läs mer här för att ta del av Sappas installationshjälp 

Parkering

Parkeringsplatser hittas i garage under mark och delas med bostadsrättsföreningen HSB brf Haga strand. Av totalt 85 finns 40 parkeringsplatser för de som bor i hyresrätt.

Kostnaden är 1 000 kr/månaden (2025) för vanlig parkeringsplats. Parkeringsplats med laddstolpe kostar 1 375 kr/månaden (2025).

Kontakta HSB Värmland för att anmäla intresse för en parkeringsplats: hyresratter.varmland@hsb.se

Nycklar, lås & post

Post levereras till din postlåda. Det är endast de som står på hyresavtalet vars namn kommer stå på brevlådan. Önskar ni lägga till ytterligare namn som bor på adressen - var vänlig gör en felanmälan.

Vid längre frånvaro - avbeställ tidningen eller be din granne tömma postlådan. 

Behövs fler nycklar kan dessa beställas via HSB Värmland: hyresratter.varmland@hsb.se på hyresgästens bekostnad.

Vid förlust av nycklar kontakta hyresratter.varmland@hsb.se vid kontorstid, övrig tid - kontakta störningsjouren för låsöppning: Securitas telefon 010-470 57 32. Låsöppning och låsbyte på grund av nyckelförlust sker på hyresgästens bekostnad.

Miljörum & förråd

Miljörum

Det finns ett miljörum i byggnaden som delas av alla boende. I miljörummet finns möjlighet till källsortering av avfall. Här sorteras och kastas hushållssopor, matavfall, tidningar, papper, plast, glas och metall. Alla förpackningar som slängs ska vara rengjorda. Övrigt miljöfarligt avfall och grovsopor lämnas på miljöstation. 

Förrådsutrymmen

Separat lägenhetsförråd ingår i hyran. Samtliga förråd är försedda med hänglås och två nycklar som man får vid nyckelutlämningen.

Kontakt

Vid frågor och funderingar om ditt boende är du välkommen att kontakta HSB Värmland: hyresratter.varmland@hsb.se 

Klicka här för att komma till felanmälan.

Mitt HSB - allt om ditt medlemskap

På Mitt HSB hittar du allt om ditt medlemskap, bosparande, avier, blanketter och senaste nytt från HSB. Du loggar enkelt in med bank-id.