Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bli en hållbar brf

Genom att arbeta för en minskad resursanvändning och bättre beredskap för förändringar kan bostadsrättsföreningarna skapa ett långsiktigt bra boende för medlemmarna idag och i framtiden. Förenklat handlar det om att öka de positiva och minska de negativa effekterna för de boende såväl lång- som kortsiktigt.

Hallbar_brf_673x500.jpg

Kom igång:

  • Utse ansvarig person eller grupp i föreningen för att arbeta med frågan
  • Utbilda styrelsen
  • Arbeta in hållbarhetsaspekterna så att de blir en del av er verksamhets- och underhållsplanen.

Fortsätt med:

  • Utbilda föreningens medlemmar
  • Se till att ha en bra introduktion för nya medlemmar
  • Hitta bra plattformar för kommunikation mellan föreningens styrelse och medlemmar
  • Skapa arbetsgrupper i föreningen som har hand om olika delar av föreningens arbete.

Vad är hållbarhetsarbete i en brf?

Social hållbarhet

Här handlar det om att bostadsrättsföreningens tar ett socialt ansvar för hur verksamheten påverkar de boende och andra människor. Det kan handla om att vara med och skapa bra förutsättningar för en god hälsa, ett bra liv, jämställdhet och likabehandling genom att sätta människan i fokus. Arbete för att nå detta kan vara bra kommunikation, gemensamma aktiviteter och utbildningar för att skapa engagemang i föreningen och hos de boende och andra intressenter. Det innefattar även att ställa krav på de leverantörer och samarbetspartner som anlitas att de har bra arbetsvillkor för sina anställda.

Att arbeta med social hållbarhet ger ofta mervärden för föreningen så som trygghet, trivsel, nöjda boende och ett mer attraktivt boende. Ett sådant arbete brukar även förbättraföreningens förmåga att hantera kriser och förändrade förutsättningar. 

Miljömässig och ekologisk hållbarhet

Den miljömässiga och ekologiska hållbarheten handlar om att minska miljö- och klimatpåverkan från HSB Värmlands föreningar. Det kan exempelvis göras genom att minska utsläppen från förvaltningen av fastigheten och transporterna för de boende samt att se till att byggnaderna är energieffektiva och har en låg energianvändning. Det kan även vara att jobba förebyggande med klimatanpassning för att ha en bättre beredskap och kunna undvika skador och problem som översvämningar, kyla, extremvärme och kraftigt regn kan medföra.

Ekonomisk hållbarhet

En ekonomisk hållbarhet innebär att hushålla med sina resurser. För en bostadsrättsförening handlar det exempelvis att se till att ha en ekonomi som är långsiktig, resurseffektiv och har ett tillräckligt stort överskott för att möjliggöra sparande och investeringar. Besparingarna behövs för att löpande och framtida underhåll och effektiviseringsåtgärder ska kunna genomföras. Den ekonomiska hållbarheten är en förutsättning för att föreningen ska kunna ta ett långsiktigt socialt och miljömässigt ansvar.

Länkar till goda exempel

  1. Långsiktigt hållbarhetsarbete, brf Toppsockret i Nacka – Läs mer här
  2. Introduktion av nya medlemmar, Hemma i HSB #4 2023, s. 42-44 (Logga in i Mitt HSB för att läsa).
  3. Avfallssortering och minska mängden avfall (Malmö) Läs mer här
  4. Tvättstudion HSB brf Mariedahl i Mölndal Tvättstudio (hsb.se)