Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vinnare av 2024 års hållbarhetspris : HSB brf Vänerblick på Hammarö

Priset delades ut på HSB Värmlands föreningsstämma den 22 maj. Detta datum är också sedan 2002 utnämnt av FN (Förenta Nationerna) som den biologiska mångfaldens dag, så det passade extra bra med att dela ut priset just då.

Motivering:

”Med ett stort och brett engagemang i bostadsrättsföreningen anlades en äng med syfte att öka den biologiska mångfalden. På köpet kom ökad trivsel, bättre sammanhållning och ett mer attraktivt område.”

vinnare_2024_hallbarhetspris.jpg

Vinnare av HSB Värmlands hållbarhetspris 2024, HSB brf Vänerblick.

Ängsområde med odlingslådor gynnar den biologiska mångfalden

Ängen, som är döpt till Lillängen, anlades 2022 och är inhägnad med en fin gärdsgård, med utsikt över Vänern. Arbete pågår fortfarande med att få fler blommor att blomma på ängen genom att så ängsfrön och att ta bort blommor som tar över för mycket. Den är dock redan som ett smörgåsbord för pollinerarna. Det finns även insektshotell och pallkragar där medlemmarna kan odla. I midsomras sattes en midsommarstång upp, och under dagen var det flera familjer som kom och fikade tillsammans. Anders Haster berättar att de märkt att man inspirerat grannfastigheter och andra boende att också satsa mer på mer blommor för pollinerare och ängsmarksområden. Till hösten ska de slå ängen och Margareta Johanssons man har gått kurs för att lära sig hur man slår med lie. Gräset samlas sedan ihop till en dolme som kan användas till djurfoder eller liknande.

I ett stenparti som finns vid fastighetens kortända har även en liten örtagård anlagts där medlemmarna kan gå och plocka kryddor.

Humla_Vänerblick_930x440.jpg

Vänerblick_gemensamma örter.JPG

Trivselgruppen ordnar med aktiviteter och spontana fikabjudningar

Allt vi gör i föreningen är att hjälpa till för att skapa en bra gemenskap säger Margareta som driver föreningens trivselgrupp. Trivselgruppen ordnar med en hel del aktiviteter under året så som fikastunder, boulespel, korvgrillning, gemensamma luncher och till och med en del utflykter. Margareta berättar att de sätter upp information om kommande aktiviteter i de informationstavlor (Informationslappar sätts in i en ram med glasruta) som finns uppsatta på föreningens förråd. (Där finns även information från HSB Värmland) Men de anordnar även ofta spontanfika då medlemmarna i trivselgruppen bakar något gott och sedan går runt och bjuder medlemmar som sitter ensamma på sina uteplatser eller i sina lägenheter. Människor känner sig inte ensamma här säger Margareta. De flesta flyttade in i föreningen under pandemin, då arrangerade mycket aktiviteter utomhus vilket Margareta tror hjälpt till att skapa den bra gemenskap de har idag.  Det är dock svårt att få de äldre medlemmarna att engagera sig då orken inte finns. I stället brukar de sitta med och titta på när de andra medlemmarna jobbar och kommer ibland med lite frukt till ”arbetarna”.

De har även byggt ett styrelserum för att skapa bättre förutsättningar för styrelsens arbete. Tanken är att lokalen även ska kunna användas för olika aktiviteter för medlemmarna så som bokcirklar, kafferep eller att titta på hockey eller film. Lokalen hyrs även ut till närliggande föreningar som saknar mötesrum.

Boulespelare vänerblick 440x600.jpg

Vänerblick_boulespelare 2.JPG

vanerblick_grillplats_930x440.jpg

Tillgänglighetsanpassat boende

Husen på två våningar har alla hiss, vilket är uppskattat då medelåldern är hög, ca 80 år. De har även tänkt till när det gäller cykelförrådet och avsatt en plats för HCP-hjälpmedel och underlättat åtkomsten genom att ha stora elektriska portar. Här sökte de och beviljades stöd för arbetet från Boverket via Länsstyrelsen.

Det finns även en handikappanpassad spång nere vid Vänern där det går att göra utflykter med rullatorer, rullstolar eller barnvagnar.

vanerblick_permobil_440x600.jpg

Introduktion för nya medlemmar

När de får nya medlemmar ser vi till att bjuda in dem till styrelsen direkt så att vi lär känna varandra berättar Anders. Det blir lättare för medlemmarna att veta vilka de ska vända sig till och det känns säkrare i föreningen när medlemmarna känner och känner igen varandra. Det är enklare att upptäcka ifall någon obehörig uppträder misstänkt. De nya medlemmarna får även ett kompendium med information om vad man behöver veta när man blir medlem i föreningen.

Framtiden

Föreningen vill fortsätta att arbeta som de gör med att hitta sätt att skapa en bra gemenskap och ett gott boende.

Ett område de skulle kunna tänka sig att kika på framöver är att ta vara på regnvatten eller använda sig av sjövatten för bevattning av sina odlingar och blommor.