Under vintern 2023/2024 intervjuades bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB Värmland, för att få veta mer om kunskapsnivån hållbarhetsområdet. Syftet var också att ta reda på vilka frågor eller områden som bostadsrättsföreningarna tycker är de mest intressanta inför de kostnadsfria utbildningarna som sedan erbjuds under 2024. Det gav även en bra bild över bra arbete som gjorts ute i föreningen som kan användas som goda exempel att sprida.
Under perioden mellan oktober 2023 och den 31 januari 2024 har 45 föreningar intervjuats, vilket innebär svarsfrekvens på 41 %.
Merparten av de svarande tyckte att hållbarhetsfrågan är svår att greppa, men att det är en viktig fråga att arbeta med i föreningarna. Hela 76 % av föreningarna uppgav att hållbarhetsfrågan är viktig att arbeta med i föreningen. Resterande uppgav att de inte visste riktigt eller valde att inte svara på frågan. Ingen uppgav att frågan inte var viktig.
De vanligaste områdena som föreningarna lyfte att de ville arbeta mer med inom hållbarhetsområdet var sociala frågor. Exempelvis utmaningarna med att engagera medlemmarna och nå ut med kunskap till de boende om vad det innebär att bo i en bostadsrättsförening. Allt med målet att stärka föreningarna och skapa attraktiva boenden där medlemmarna trivs och känner sig trygga.
Många av föreningarna ville även arbeta mer med att bli mer energi- och resurseffektiva för att minska föreningens driftskostnader samt bli mer gröna föreningar som gynnar den biologiska mångfalden och arbeta med att klimatanpassa fastigheterna.
Ett annat genomgående fokus var långsiktigt tänk och att se till att skaffa sig en hållbar ekonomi i föreningen med hjälp av en underhållsplan, som utöver underhåll innefattar åtgärder inom energi- och resurseffektivisering.
Nästan inga föreningar hade någon miljö- eller hållbarhetspolicy eller utsedd ansvarig i föreningen för att arbeta med frågan. De flesta tyckte att det vore bättre att kunna använda HSB Värmlands hållbarhetsstrategi som grund för att sedan bryta ned det till en strategi- och handlingsplan som är anpassad till föreningarnas nivå.
Några mindre radhus- och parhusföreningar önskade få utbildningar och träffar anpassade till just den specifika typen av förening beträffande storlek och utmaningar som de står inför.