Medlemsinformation November 2021

29 november 2021

Medlemsinformation från styrelsen november 2021.

 

Denna medlemsinformation kan även läsas på föreningens Facebooksida.

Medlemsinformationen läggs numera även in på hemsidan:
https://www.hsb.se/malardalarna/brf/grenadjarparken




Ekonomi

Lånet på 7 373 000:- som löpte ut 30 oktober omsattes med en ränta på 0,67 %. 

Utifrån det budgetförslag som lagts för 2022 föreligger inget behov att höja hyran.

 

Energibesparande åtgärder
Styrelsen har vid ett par tillfällen träffat Johan Persson, energikonsult på HSB. 

Johan berättade att en styrdator som styr värme och vatten brukar behöva bytas efter 

ca 15 år. Det är också där vår förening befinner sig nu efter 14 år. Han presenterade även statistik som visar att vår förening ligger riktigt bra till vad gäller energiförbrukning. Just nu har vi en kostnad på ca 375 000:- per år. Visserligen ökar priset, men själva förbrukningen har en bra trend. För att verkligen ha koll på energiförbrukningen erbjuder HSB en tjänst som heter Energitrygg. Det är ett verktyg till hjälp för att kunna arbeta strukturerat och långsiktigt med energifrågan. Tjänsten bygger på att föreningen genomför en energikartläggning och med den som utgångspunkt tar fram olika energisparåtgärder.   

 

För att kunna erhålla Energitrygg krävs först och främst att nuvarande styrdator byts ut då datorn måste vara uppkopplad mot internet vilket inte är möjligt i nuläget. En kostnad på ca 100 000:- enligt Johan. Dessutom bör rumsgivare installeras i varje lägenhet. Rumsgivare till 30 lägenheter uppskattas till en kostnad av 45 000: - + moms. Avtalet går på 2 000: -/månad. Enligt Johan ger Energitrygg möjlighet till en överblick som vi inte kan se på annat sätt. 

 

Styrelsen har inte tagit några beslut ännu om hur vi ska gå vidare. Det är stora pengar det handlar om. Kan styrelsen lösa detta på andra sätt, kan vi göra något på egen hand? 

 

Laddstolpar

Johan Persson, energikonsult på HSB, berättar om vilka tjänster HSB kan erbjuda gällande laddstolpar. Johan betonar vikten av en smidig debitering och att avgiften kommer på den boendes hyresavi. HSB använder för detta syfte ett system som heter OPIGO. OPIGO är en fristående leverantör, ägs inte av något energibolag, och stödjer de främsta laddboxtillverkarna. 

 

Eon
Elpriset höjs 2,2 % från årsskiftet. 

 

Duvproblem
Piggar ska sättas upp på lämpliga ställen. Utförs av Lillåns bleck och plåt som räknar med att det ska bli gjort under hösten, i skiftet november/december.




Hissar

Akuta problem med hissar i gröna och röda huset är åtgärdade. 

Belysning i hissen är bytt i gröna huset och byten av belysning i gula och röda huset kommer också att ske. Om det skulle bli ett spänningsfall kan det hända att ljuset inte fungerar i hissarna. Hissarna fungerar trots detta och det föreligger ingen säkerhetsrisk även om belysningen inte fungerar. 

 

Nya portkoder

Önskemål om byte av portkoder har framkommit. Information kommer när det är dags. 





// Styrelsen