Andrahandsupplåtelser och inneboende

Det är tillåtet att ha en inneboende, det vill säga hyra ut en del av sin lägenhet till någon annan, utan att anmäla detta till styrelsen eller ansöka om tillåtelse från styrelsen. Detta gäller så länge bostadsrättshavaren själv är bosatt i lägenheten tills vidare och det gäller även om bostadsrättshavaren skulle resa bort på en kortare semester eller liknande. Om bostadsrättshavaren avser att inte vara bosatt i lägenheten under en period och vill hyra ut en del av eller hela lägenheten, oavsett hur lång perioden är, är det att betrakta som en andrahandsupplåtelse.

Brf Kallkällans bostadsrättsinnehavare får med styrelsens godkännande hyra ut sina bostäder i andra hand under en period på mellan en månad och upp till ett år. Föreningen tar ut en avgift för varje beviljad period av andrahandsuthyrning (1/10 prisbasbelopp per år, betalas för varje påbörjad kalendermånad). För 2023 är beloppet 5250 kronor. Från och med januari 2024 är beloppet 5730 kronor. Avgiften fördelas på antalet upplåtna månader och debiteras på avin för bostadsrätten.

En andrahandsuthyrning får inte vara generell utan förutsätter en namngiven hyresgäst under den aktuella perioden, om hyresgästen byts ut under den aktuella perioden krävs en ny ansökan till styrelsen. Namn på hyresgäst, adress, tidsperiod och skäl för uthyrning ska anges på ansökan. Flera hyresgäster samtidigt kan godkännas om de hyr gemensamt med samma kontrakt. Det spelar ingen roll om hyresgästerna är en familj, på annat sätt hör samman eller om de sammanslutit sig i det specifika syftet att hyra bostaden.

BRF Kallkällan är restriktiv med andrahandsuthyrningar då syftet med föreningen är att de boende själva ska vara ansvariga för och delaktiga i föreningens skötsel. Detta uppnås i första hand genom att medlemmarna själva bor i föreningens lägenheter och därför krävs tidsbegränsning av samt skäl för andrahandsuthyrningen. Bostadsrättsinnehavare behöver inte ansöka om andrahandsupplåtelse när både bostadsrättsinnehavare och inneboende är tillsvidare bosatta i lägenheten och när bostadsrättsinnehavare endast tillfälligt vistas på annan ort. 

Den som hyr ut en del av eller hela sin lägenhet ansvarar för att hyresgästen följer föreningens trivselregler samt ser till att hyresgästen kan nyttja lägenheten till fullo. Den som hyr ut lägenheten ska även se till att hyresgästens namn står på brevlådan, vid dörren och vid porttelefonen. Detta säkerställs genom att meddela namn på hyresgäst samt uthyrningsperiod till HSB kund- och medlemsservice så att de kan uppdatera informationen i porttelefonen och på brevlådorna

Exempel på godtagbara skäl för andrahandsuthyrning:

  • Vistelse på sjukhus eller särskilt boende på grund av ålder eller sjukdom
  • Tillfälligt arbete eller studier på annan ort
  • Utlandsvistelse som förväntas pågå i minst en månad
  • Provsamboende i ett parförhållande
  • Uthyrning till närstående i ett äktenskap/samboförhållande eller barn och barnbarn

Styrelsen för Brf Kallkällan förbehåller sig rätten att neka andrahandsuthyrning om:

  • Andrahandsuthyrningen beror på säsongsboende
  • Skälet för uthyrningen endast är ekonomisk
  • Bostadsrätten är förvärvad enbart i spekulativt syfte
  • Den påtänkta hyresgästen är känd för att vara störande
  • Uthyrningen är att likna vid hotellverksamhet av kommersiell natur

Om bostadsrättsinnehavaren avser fortsätta hyra ut lägenheten efter ett år krävs starkare skäl för uthyrning än vad som krävs för uthyrning under ett år. Styrelsen godkänner normalt sett endast uthyrning längre än ett år om bostadsrättsinnehavaren läggs in för vård eller särskilt boende med anledning av ålder eller sjukdom. Utgångspunkten i övriga fall är att andrahandsuthyrning inte kommer att förlängas såvida inte styrelsen finner särskilda skäl för förlängning eller helt nya skäl för uthyrning tillkommer vid ansökan om förlängning.   

Brf Kallkällans styrelse finner att ovanstående bestämmelser följer lag och förordning. Om en bostadsrättsinnehavare är missnöjd med styrelsens beslut kan denne få sin sak prövad av hyresnämnden genom att lämna in en skriftlig överklagan till styrelsen. Styrelsen kommer att vidareförmedla överklagan till hyresnämnden såvida inte styrelsen finner skäl att ompröva sitt tidigare beslut.

Process för andrahandsupplåtelse

  1. Skicka in ansökan om andrahandsupplåtelse via inloggat läge på Mitt HSB (Ärenden och felanmälan --> Mina styrelseärenden --> Skapa en andrahandsupplåtelse). Om du av någon anledning inte kan skicka in ansökan digitalt går det bra att skicka in ansökan till styrelsen via epost (styrelse@kallkallan.nu) eller lämna i brevlådan utanför källardörren i hus B. Avtalet behöver ej vara underskrivet innan du skickar in ansökan.
  2.  Styrelsen behandlar din ansökan så snart som möjligt, det är två ledamöter som har till uppgift att behandla ansökningar mellan styrelsemöten. Om dessa två personer inte har möjlighet att göra det tas beslut på nästkommande styrelsemöte. Styrelsen sammanträder cirka var fjärde vecka, vi rekommenderar därför att du har minst två månaders framförhållning på ansökan.
  3.  Styrelsen återkopplar till dig. Om din ansökan blivit beviljad eller avslagen får du en underskriven kopia på ansökan, vi kan även be om kompletterande uppgifter innan beslut.
  4.  Om du behöver förlänga andrahandsupplåtelsen behöver du skicka in en ny ansökan och avtalsutkast.