Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Olovlig andrahandsuthyrning vanlig i bostadsrättsföreningar

26 september 2024 Olovlig andrahandsuthyrning är vanligt i Sveriges tre största städer. Var femte har kriminell karaktär. Det visar en ny kartläggning som HSB låtit göra. Nu vill bostadsorganisationen se en skärpning av bostadsrättslagen.

I nära varannan bostadsrättsförening i Stockholm, Göteborg och Malmö pågår olovlig andrahandsuthyrning, varav var femte har kriminell karaktär. Det visar en ny undersökning som HSB låtit göra.

– Att ständigt möta nya ansikten i trapphuset eller inte veta vem ens granne är skapar stor otrygghet, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Uthyrning i vinstsyfte är inte tillåtet, och att upplåta lägenheten utan styrelsens tillstånd är grund för uppsägning.

– Ändå kan svartuthyrning fortgå utan repressalier på grund av ett tandlöst regelverk, säger Johan Nyhus.

Den 1 juli i år skärptes hyreslagen med syftet att förebygga brott och öka tryggheten i bostadsområden. Men när det gäller bostadsrätten utreder regeringen just nu hur privatuthyrningen i stället kan underlättas.

– Brottsligheten gör inte skillnad på upplåtelseformer. Det är angeläget att bostadsrättsföreningar får ett lika starkt lagstöd som hyresvärdar, avslutar Johan Nyhus.

I dag den 26 september presenterar HSB fem åtgärder på SvD Debatt som skulle leda till att styrelser får bättre möjligheter att stävja den olovliga andrahandsupplåtelsen.