Gemensamt elavtal i fokus

13 maj 2024

Projektledare Per Thernfrid från HSB Skåne informerade om gemensamt elavtal med individuell mätning för 24 Jordabalksbor i föreningslokalen tisdag den 7 maj.

Han förklarade att ett gemensamt elavtal med individuell mätning för föreningen kommer att fungera som den nuvarande IMD-mätning av värme och vatten hos Techem.

Alla enskilda elavtal avslutas automatiskt oavsett deras avtalslängd utan kostnad för medlemmarna. Endast föreningen kommer att ha avtal med nätägare och eldistributör.

Investeringen för ett gemensamt elavtal för Jordabalken kommer att kosta uppskattningsvis 400 000 kronor för föreningen, enligt Per Thernfrid. Kostnaden beror bland annat på att det behövs nya mätare för 97 lägenheter. De ska gå att fjärravläsas och de kommer föreningen att äga. I priset ingår installationen.

Vinsten ligger i att varje lägenhet slipper avgiften för abonnemang och att Jordabalken kan få ett gynnsammare elavtal för medlemmarna och för föreningens gemensamma anläggningar. Det blir uppskattningsvis en besparing på 2 900 kronor årligen per medlem. Dessutom blir det bekvämare att betala för elnät, elhandel och månadsavgift på samma avi.

En annan fördel med ett gemensamt elavtal är att det blir möjligt för föreningen att installera solceller vars el kan användas för medlemmarnas lägenheter.

Om föreningen bestämmer sig för att ha samma koncept som det nuvarande med Techem IMD-system innebär det att medlemmarna debiteras med ett schablonbelopp utifrån exempelvis lägenhetens storlek för att i efterhand korrigera debiteringen en gång om året.

Beslut om ett gemensamt avtal görs på stämman den 15 maj. Om stämman beslutar att genomföra projektet kommer investeringen vara på plats nästa år.

Fakta: Sedan ett antal år tillbaka erbjuds bostadsrättsföreningar som är kunder i HSB Skåne att vara med i en gemensam elupphandling. Genom denna erbjuds de anslutna föreningarna såväl tryggare avtal som bättre priser. I årets upphandling har 250 bostadsrättsföreningar anslutit sig. Detta enligt HSB Nyheter.

Text: Styrelsen. 

Foto: Jari Markkanen.

  • Projektledare Per Thernfrid från HSB Skåne förklarade vilka fördelar det finns med ett gemensamt elavtal med individuell mätning.
    Projektledare Per Thernfrid från HSB Skåne förklarade vilka fördelar det finns med ett gemensamt elavtal med individuell mätning.