Det är viktigt att regelbundet rengöra spiskåpan från fett. Tänk på att regelbundet rengöra fläktfiltret i dragkåpan över spisen. Byt även luftfilter då igensatta filter kan göra att inomhusmiljön blir dålig. Klicka på länken nedan för instruktion hur du gör för att enklast rengöra fläktfiltret och kåpan.
Läs skötselinstruktionen från manualen i bostadspärmen som din lägenhet ska ha.
Här kan du även se en film från HSB om hur du kan rengöra fläktfiltret inne i kåpan.
Information avseende byte av köksfläkt
Hushållsfläkt får inte anslutas till frånluftskanaler, det vill säga fastighetens ventilationssystem (finns normalt i kök och badrum).
Det finns andra utseenden på godkända spiskåpor som du kan byta till i samband med en eventuell ombyggnad av ditt kök.
Vill du inte ha den befintliga lösningen, måste du tänka på följande:
Du kan förlänga säsongen som du kan vara på balkongen genom en balkonginglasning, som både ger skydd och är flexibel. Läs mer om hur det inglasning funkar i praktiken och hur du gör för att skaffa det till din eller dina balkonger.
Bor du i en lägenhet med vatten- eller isautomat i dörren på kylskåpet av märket Electrolux? Du måste vara vaksam och se till att detta inte leder till en vattenskada. Vi rekommenderar att du omgående pluggar igen vattentillförseln till skåpen, då vattenskador annars kan drabba dig och andra i fastigheterna. Det görs av en römokare och kostar cirka 500 kr. En billig försäkring! Kontakta fastighet@brfhamnen.se om du behöver hjälp med detta.
Skulle en större vattenskada uppstå finns särskilda rutiner och försäkring för detta som du kan ta del av här.
En bra temperatur i din lägenhet är viktigt för att du ska må bra. Som högst bör det vara 23°C i din lägenhet. Under sommartid, till exempel under en värmebölja, kan du få acceptera att det tillfälligt är varmare inomhus.
Om du fryser eller tycker det är kallt i din lägenhet är det bra att ta del av nedanstående information.
Här kan du se en film från HSB hur du gör när du luftar element.
Föreningen har ett värmesystem som fungerar automatiskt året om och styrs av utomhustemperaturen, även på somrarna. Normalt stängs värmen av om utomhustemperaturen överstiger 16 grader i mer än 4-6 tim.
Blir det kallare än 16 grader i några timmar, startar värme igen. Detta sköts automatiskt av styrsystemet. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.
Det är inte ovanligt att man på höstarna får en känsla av att det är kallt, även om värmesystemet fungerar perfekt. Fukt, kyla och mörker får den effekten, även om inomhustemperaturen är normal.
Börja med att mäta temperaturen innan du felanmäler. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera en termometer mitt i rummet eller mot en innervägg.
Vi har välisolerade hus och bra tätning i fönster så rumstemperaturen ska normalt vara mellan 20-21 grader.
Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten, men då lampor och TV som avger värme stängs så kan temperaturen sjunka något.
På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten.
När termostaten känner att temperaturen är cirka 21 grader i rummet, stänger den av vattenflödet till elementet. På så sätt håller man en jämn temperatur inne. Det är därför man ibland känner att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute.
Placeras termometern mot en yttervägg eller i ett fönster blir temperaturen missvisande. För att mäta en korrekt temperatur ska termometern placeras mitt i rummet eller mot en innervägg.
Ett par viktiga saker att tänkta på är också att möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor med mera tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.
Om temperaturen i elementet är ojämn kan det hjälpa att lufta det. Det vill säga att du har kallare upptill på den del som befinner sig längst bort från termostaten.
Det är föreningens ansvar att element (ofta kallade radiatorer) fungerar som de ska. Men luftning av elementen är ditt ansvar.
Skaffa en luftningsnyckel som är anpassad för den särskilda luftningsnippel som finns på varje element. Luftningsnyckel kan du köpa exempelvis via Clas Ohlson, här kan du se en instruktionsvideo hur du luftar elementet. http://youtu.be/9hP6zn6S0gU
Känner du att du inte själv vill lufta elementet kan vår fastighetsskötare hjälpa till mot särskild avgift.
Föreningens kostnad för uppvärmning (vattenburen fjärrvärme) och varmvatten är hög och utgör cirka 25 % av din månadsavgift.
Tänk därför på att inte ha onödigt varmt i din lägenhet, slösa inte med varmvattnet och vädra snabbt och effektivt. Tycker du att det är för hög temperatur i lägenheten så sänk termostaten på elementet istället för att ställa balkongdörren på glänt.