Inne i lägenheten
Husens betongkonstruktion gör att ljud lätt transporteras till grannlägenheter – framför allt mellan våningsplanen. Därför är det viktigt att visa hänsyn och följa några enkla regler. Grundregeln är en låg ljudnivå mellan kl 07.00 och 22.00*. Sänk då ljudet på TV:n och andra ljudkällor. Ska du ha fest – tala med dina grannar i förväg eller meddela via lapp i hiss/entréer. Att visa hänsyn innebär också förståelse för att det ibland måste låta lite mer än vanligt.
* För renoveringsarbete av lägenheten gäller andra tider. Läs mer vad som gäller här.
Ute i trapphuset
Hisshallar och trapphus är de gemensamma utrymmen vi använder mest i husen. Därför är det viktigt att det är rent, snyggt och välkomnande för alla. För att hålla utrymningsvägar fria och framkomliga vid sjuktransporter och brandutryckning får inte cyklar, barnvagnar eller andra skrymmande föremål ställas utanför lägenheter eller i trapphus.
När vi slänger sopor
För allas trivsel är det viktigt att varje hushåll tar ansvar för hur sopor sorteras och slängs. Vänligen läs mer här om vad som gäller i våran förening.
I tvättstugan
Varje hus är utrustat med tvättstuga och torkrum i källarplanet. I 89:an finns även en grovtvättstuga som får användas av alla medlemmar. Läs mer om vad som gäller för tvättstugan här
Gymmet
Vårt gemensamma gym på 87:ans källarplan får nyttjas av alla medlemmar över 16 år, annars i sällskap av anhörig. Precis som tvättstugorna bokas även gymmet via de digitala informationstavlorna som finns i entréerna eller via webben på hjalmo.baxectotal.se
Läs mer om vad som gäller för gymmet här
Källargångar och förråd
Av bland annat brandsäkerhetsskäl får förpackningar, stolar, hyllor, bord eller andra föremål inte lämnas kvar i källargångarna. Dessa ska bäras ut till antingen återvinningen eller grovsoprummet, eller köras till en återvinningsstation.
Utemiljön
För att hålla vår utemiljö trivsam är vi rädda om våra buskar och planteringar och lämnar inget skräp efter oss. Det gäller inte minst fimpar, som ska tas om hand eller slängas i askkopparna som finns placerade utanför varje entré. Parkera inga cyklar, mopeder eller bilar direkt utanför entréerna, då det blockerar ingången vid sjuktransporter och andra blåljusfordon. Använd istället parkeringen eller de cykelställ som finns intill fastigheterna.
Pergolan, grillen och boulebanan får användas av alla medlemmar.
På balkongen
Våra fastigheter är ”grönmärkta”, vilket betyder att de är särskilt värdefulla från ett kulturhistoriskt ochkonstnärligt perspektiv. Det innebär att husens ursprungliga utformning och färgsättning ska bevaras, vilket bland annat betyder att balkongerna inte får glasas in eller utrustas med paraboler, markiser, gardiner eller andra anordningar. Av säkerhetsskäl får blomlådor och andra saker som kan falla ned mot marken inte heller fästas på balkongens utsida.
Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen, vilket däremot går utmärkt att göra på vår gemensamma uteplats. Se även till att inga fimpar slängs ner från balkongerna, då det innebär brandrisk.
Trygghet och säkerhet
Vi måste kunna känna oss trygga både i vår lägenhet, i huset och utomhus. Därför hjälps vi åt att hålla uppsikt över alla gemensamma utrymmen och bland annat se till att dörrar går i lås efter oss, att fönster i gemensamma utrymmen inte står öppna etc. Rapportera sådant du ser som behöver justeras eller repareras till expeditionen. Lägg en lapp i expeditionens brevlåda, skicka ett mail eller besök expeditionen när den är bemannad.
Ett bra sätt att öka tryggheten är att lära känna folk i huset, särskilt de som bor på samma våningsplan. Tala gärna om för dina grannar om du ska vara bort en längre tid, så kan de hjälpa till att hålla uppsikt över lägenheten.
Husdjur
Husdjur är förstås varmt välkomna i vår förening, men med djur kommer också ansvar. Hundar måste till exempel alltid vara kopplade och får tillsammans med andra husdjur inte förorena våra områden och hus. Ihållande höga ljud från skällande hundar, tjattrande papegojor och jamande katter bör också hållas på ett minimum, framför allt under sena kvällar, nätter och tidiga morgnar.
Tänk även på att visa respekt för de som av olika skäl försöker hålla avstånd till djur, till exempel på grund av rädsla eller allergi.
Uthyrning av lägenhet
Om du vill hyra ut din lägenhet i andrahand måste du först ansöka om tillstånd hos styrelsen. Vid goda skäl beviljas uthyrning i de flesta fall, och i regel ett år i taget. Olovlig andrahandsuthyrning kan leda till att lägenheten förverkas.