Lägenhetsrenovering

Styrelsen skall ge tillstånd till ändringar
För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet, måste du anmäla detta till bostadsrättsföreningens styrelse, som skall ge tillstånd till att ändringarna får göras. Vissa ändringar innebär att du också, enligt plan- och bygglagen, måste göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart. Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras.

Vad är väsentliga ändringar?
Väsentliga ändringar är sådana som till exempel berör bärande konstruktioner som avsevärt förändrar planlösningen eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.

Ansvar
Observera att ett tillstånd från styrelsen inte är detsamma som ett godkännande av åtgärden. Det är du själv som ansvarar för de ändringar som gör.

Viktigt att veta

Väggar
Bärande innerväggar får inte förändras. Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.

Våtrum
För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK) samt branschregler Säker Vatteninstallation.

Särskilda regler vid renovering eller ombyggnad av badrum
I övrigt gäller följande:

1. Innan renoverings- eller ombyggnadsarbete av badrummet påbörjas ska anmälan göras på avsedd blankett till föreningens styrelse.
2. Arbetet skall utföras enligt normer och branschregler enligt ovan.
3. Inspektionslucka och läckindikator (skvallerrör) monteras i schaktväggen.

Elsystem
Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, elcentral eller det ordinarie nätet, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse.

VVS
Ombyggnad av fastighetens vvs-system får endast utföras av för uppgiften utbildad och auktoriserad VVS-installatör som arbetar efter gällande branschregler.

Den boende ska kunna uppvisa att entreprenören är utbildad och auktoriserad VVS-installatör ifall frågan ställs. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande.

Sammankoppling till badrumsavlopp från annat rum exempelvis från trinettkök eller motsvarande diskho får ej ske. Badrumsavloppet är inte dimensionerat för detta och dessutom får tätskiktet absolut inte brytas.

Ventilation
Du får inte sätta igen befintlig ventilation eller ändra till annan typ av ventilation. Vid ny rumsindelning ska de nya rummen förses med tilluft från fastighetens ventilationssystem. För att klara kraven för OVK** måste luftflödet justeras. Kostnad för injusteringen bekostas av lägenhetsinnehavaren. 

Vattenavstängning
Vattenavstängning i samband med ombyggnadsarbete får endast utföras av personal från Driftia tel. 08-744 44 33. Eventuell kostnad från Driftia debiteras lägenhetsinnehavaren.

Asbest
Vid byte av golv bör man tänka på att under de åren fastigheten byggdes förekom asbest bland annat i en del golvlim och golvmattor. Asbest är ofarligt så länge den är orörd. Ska nytt golv läggas är det säkrast att lägga det ovanpå det gamla. Vill man däremot ta bort originalmattorna behöver ett godkänt företag ta prov för analys. Finns det asbest i golvlimmet måste det saneras av godkänd saneringsfirma. Yrkesmässig hantering av asbest regleras i Arbetsmiljöverkets AFS 2006:1 .
Det bekostas av lägenhetsinnehavaren. 

Byggavfall/hissar
Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att din entreprenör kontinuerligt forslar bort byggavfallet. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum eller andra gemensamma utrymmen. Används sk Big-Bags ska dessa ej stå längre än absolut nödvändigt och även detta är lägenhetsinnehavaren ansvar. För att behålla våra hissar i gott skick ska de vid större transporter och renoveringsarbeten täckas med speciella väggskydd. Dessa hängs upp i härtill avsedda krokar i övre väggkanten. Väggskydden hämtas och lämnas i källargången under Artillerigatan 72. Hissgolvet täcks med t.ex. grov papp. 

Hänsyn till grannar
Tänk på att ta hänsyn till dina grannar i samband med ombyggnad. Vid störande arbeten skall detta alltid anslås i portuppgången ett par dagar innan arbetet sätter igång. Ombyggnadsarbete får endast utföras på vardagar mellan klockan 8.00 – 17.00 och i möjligaste mån inte på helger.